Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЖОТЕВ НЕ СЕ ОТКАЗА ОТ НЕФТИНВЕСТБАНК

Началото на преговорите между НЕФТИНВЕСТБАНК и Банковата консолидационна компания (БКК) за продажбата на БИОХИМ ще отвори компроматна война както срещу предпочетения купувач, така и срещу някои от членовете на съвета на директорите на БКК, прогнозира в.БАНКЕРЪ в миналия си брой. Едва ли обаче някой е очаквал, че тя ще се развихри толкова бързо и с такъв размах.


Предпочетеният купувач НЕФТИНВЕСТБАНК е нелегитимен, гръмнаха ежедневниците още в края на миналата седмица. Повод за подобни изводи им даде решението от 12 април 2000 г. на магистратката Севдалина Червенкова от Софийския градски съд. По искане на градска прокуратура тя е констатирала, че решенията на общото събрание на Международна ортодоксална банка Свети Никола (старото име на НЕФТИНВЕСТБАНК) от 8 април 1998 г. за промяна на името, седалището, устава и надзорния съвет на кредитната институция са недействителни поради нарушения на закона. От НЕФТИНВЕСТБАНК пък съобщиха, че вече са обжалвали пред апелативния съд решението на СГС. То обаче провокира някои юристи да коментират, че ако надзорният съвет на банката е нелегитимен, това се отнася и за избрания от него управителен съвет.


При това положение с кого всъщност преговаря БКК, питат озадачени банкери.


Адвокатът на НЕФТИНВЕСТБАНК Стоян Кръстев подчерта, че в исковата молба на прокуратурата до СГС и в решението на съдия Червенкова не се атакува легитимността на управителния съвет на банката. Юристът поясни, че докато решението на СГС не бъде потвърдено от всички съдебни инстанции, то няма правни последици.


Според други юристи предявеният още на 3 юни 1998 г. от прокуратурата установителен иск е процесуално недопустим. Факт е обаче, че година и десет месеца след подаването му съдия Червенкова го е уважила. Магистратката приема, че БНБ е разрешила на Юкос Петролеум да притежава 25% (3 372 760 500 стари лева) от капитала на банката, който е бил внесен към датата на провеждането на общото й събрание (8 април 1998 г.). Юкос Петролеум обаче е гласувал с акции, чийто общ номинал е 8.05 млрд. стари лева - 25% от регистрирания капитал на банката, който е 32.2 млрд. стари лева. И точно в този факт съдийката вижда нарушение на закона.


БНБ изпрати до НЕФТИНВЕСТБАНК писмо, в което се уточнява, че нейното разрешение се отнася именно за регистрирания капитал на банката. Следователно Юкос Петролеум е имала право да закупи акции за 8.05 млрд. лв. и да гласува с тях на общото събрание на 8 април 1998 г., заяви адвокатът Стоян Кръстев.


Съдия Червенкова също така е преценила, че фалиралата финансова къща ФТА като акционер не е имала право да гласува на общото събрание. Мотивите на съдийката са, че синдиците на ФТА са придобили акции с право на глас в МОБ Св. Никола без разрешението на съда.


Адвокатът Кръстев пък уточни, че финансовата къща е получила право да гласува на общото събрание, след като в изпълнение на Закона за банките акциите й на приносител в МОБ Св.Никола са преоформени в акции с право на глас. Според Търговския закон синдиците на ФТА би трябвало да искат разрешение от съда само когато се разпореждат с парични суми на фалиралото дружество.


В този случай сметките не са докосвани, а са заменени ценни книги, обобщи адвокатът Кръстев.


Решението на СГС от 12 април 2000 г. даде повод за медийни атаки и срещу подуправителката на БНБ Емилия Миланова. Според някои публикации тя дала възможност на Юкос Петролеум да превземе на абордаж МОБ Св. Никола.


През 1998 г. банката имаше много чакащи плащания, а след като разрешихме на Юкос Петролеум да притежава 25% от капитала на банката, фирмата вкара в нея около 8 млрд. стари лева. Другият изход от ситуацията бе да затворим МОБ Св. Никола. Тази алтернатива ли трябваше да избере БНБ, коментира в отговор на въпрос на БАНКЕРЪ г-жа Миланова.


Разразилият се скандал около НЕФТИНВЕСТБАНК засега не се отразява на преговорите й с БКК за покупката на БИОХИМ. На 25 април 2000 г. вицепремиерът Петър Жотев проведе първите разговори с представителите на предпочетения кандидат-купувач. На срещата присъстваха председателят на надзорния съвет на банката Митко Събев, председателката на управителния съвет Петя Славова, изпълнителният директор Емил Ангелов и адвокатът Стоян Кръстев. След завършването на близо двучасовата среща Петър Жотев заяви за в.БАНКЕРЪ, че НЕФТИНВЕСТБАНК продължава да бъде предпочитаният от БКК купувач за БИОХИМ и че преговорите с нея ще продължат по предвидения план. Според този план те трябва да приключат на 23 май 2000 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във