Банкеръ Daily

Общество и политика

Животът на един депутат струва 30 000 лева

Администрацията на парламента е пуснала обществена поръчка за групова застраховка на 240-те народни представители. Животът на един депутат е оценен на 30 000 лева. Толкова ще получат неговите близки, ако той почине от инфаркт, инсулт, при катастрофа или вследствие на злоумишлени действия, причинени от трети лица по време на изпълнение на своите задължения.

При смърт от трудова или битова злополука, или общо заболяване наследниците ще получат 15 000 лв. При трайна загуба на работоспособност вследствие на инфаркт, инсулт, катастрофа или на злоумишлени действия от трети лица настъпили в изпълнение на служебните ангажименти, депутат ще получава процент от 30 хиляди, равен на процента загубена трудоспособност, определен от ТЕЛК или НЕЛК. При загуба на работоспособност вследствие на трудова или битова злополука процентът се изчислява по същия начин, но от 15 хиляди лева.

Тъй като застраховката не е поименна, а групова, при прекратяване на пълномощията на народен представител спира да тече и застраховката му, като тя се прехвърля на следващия в листата, който влиза в парламента.

Отделно на сайта на народното събрание има информация за обществена поръчка за покупката на 11 нови ксерокса за 88 800лв.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във