Банкеръ Daily

Общество и политика

Жители на Велинград искат прекратяване на концесия за производство на волфрам

Жителите на Велинград изпратиха нота до всички държавни институции с искане да бъде прекратена концесия, отдадена на пловдивска фирма за производство на волфрам в региона. Част от бъдещата мина попада в непосредствена близост до вододайната зона на града. Още 15 селища в региона ще бъдат засегнати от добива на руда.

За прекратяване на концесията е изготвена и подписка, подкрепена от 11 хиляди жители на Велинград. Мотивите на хората са, че мината трайно ще увреди природата и ще влоши качеството на живот на хората.

Има и съдебни дела. Административният съд в Пловдив обявява за нищожна заповедта на директора на Басейнова дирекция за учредяването на санитарно–охранителна зона в района на мината и прехвърля решението за това на Министерство на екологията по компетентност.

В този акт велинградчани виждат съдебна победа за фирмата – концесионер и реална възможност мината да заработи. Според тях вече се изгражда и път в родопската част на общината. Протестиращите очакват на ден там да преминават по близо 100 тежкотоварни камиона с руда.

"Приятели, не мълчете, защото това, което ще се случи, ще рефлектира върху всички нас", призова пред БНР една от протестиращите жителки на региона.

Калина Янева от гражданския инициативен комитет заяви, че гражданите са с накърнени права. "Изразяваме нашата категорична нота, още докато земята не е разрушена и докато концесионерът няма загуби върху нея. Това е категорична нота! Държавата не е съобразила, че собствеността на земята там е 7% частна собственост, 78% - държавен горски фонд, а останалата част е публична общинска собственост. Без да бъдат попитани и да е потърсено тяхното съгласие, гражданите никъде не са представени като страна в този договор, което означава, че ние ще направим всичко допустимо от закона, за да може да се впишем в ситуацията на чл. 38, когато в ръцете на хората е възможността да изразят бунт", обясни тя.

„Ние искаме Велинград и велинградския регион да ги запазим екологично чисти. Чакаме по компетентност заповед от Министерство на екологията и водите за санитарно охранителните зони. След като се издаде заповедта, терените ще бъдат отчуждени и ще се изгради зоната. Оттам насетне ще искаме по законовия ред с решение на Министерски съвет да се прекрати концесионинят договор", посочи пред БНРи  кметът на Велинград Костадин Коев, който подкрепя протестиращите. „Община Велинград ще го инициира това“, увери кметът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във