Банкеръ Daily

У нас:

Жените в риск от тромбози няма да се ваксинират с "АстраЗенека"

Ваксината срещу коронавирусa на "АстраЗенека" ще се прилага с повишено внимание при жените под 60-годишна възраст, като въобще няма да се използва при тези, които имат повишен риск от тромбоза. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на COVID-19.

Това решение е взето, след като Европейската агенция по лекарствата вчера посочи, че е възможна връзка между препарата и случаи на необичайни тромбози на мозъчен синус и на вена в коремната област. По думите на Ангелов ще се търси единно европейско становище по въпроса.

Медицинските специалисти ще предоставят информация на ваксинираните лица, за да наблюдават състояния и симптоми, свързани с такова състояние – задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие, замъглено виждане, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Към момента не се препоръчва специфична профилактика за пациентите с поставена ваксина на „АстраЗенека“, а тромбозите вероятно ще се добавят като нежелана реакция в кратката характеристика на продукта, обясни директорът на ИАЛ.

Той уточни, че ЕМА оценява предклиничните данни и тези от фази 1, 2 и 3 на изпитванията на „Новавакс“, „Кюрвак“ и „Гамалея“ („Спутник V”-б.р.), а текат и предварителни консултации за китайската „Синовак“. Междувременно текат проучвания за ефективносттана препаратите при новите варианти на коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във