Банкеръ Daily

Общество и политика

Жени, по-образовани и жители на голям град дават преднина на ПП

Жени, избиратели с по-високо образование и от по-голям град дават преднина на „Продължаваме промяната“ пред ГЕРБ-СДС, сочат данните от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“.

Анкетите на социологическата агенция сочат, че от гласувалите за ПП процентът на жените е 57, а на мъжете - 43. За ГЕРБ процентът е близък: 53% жени, 47% мъже.

Разбивката по образование сочи, че от избралите ПП гласоподавателите с висше и полувисше образование са 60%, докато при ГЕРБ-СДС - 47, със средно образование съотношението е 38% за ПП и 48% - за ГЕРБ.

По отношение на местоживеене данните сочат, че от гласувалите за ПП 20% са от София, 49% - от областен град, 19 на сто от друг град и 12 процента от село. Съответно за ГЕРБ данните са 17% от София, 37% от областен град, 25% от друг град и 21% от село.

„Продължаваме промяната“, която за първи път се явява на парламентарни избори, е получила гласове от избиратели, които на 11 юли са дали своя вот за други партии, както следва: 7% за ГЕРБ-СДС, 35% за „Има такъв народ“, 10% за БСП, 22% за „Демократична България“, 0% за ДПС, 8% за други партии, сочат данните на „Галъп“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във