Банкеръ Daily

Общество и политика

Жена е починала след ваксиниране с "АстраЗенека" у нас

Жена на 57 години е починала няколко часа след ваксинация с препарата на "АстраЗенека" в Пловдив, обяви здравният министър Костадин Ангелов. Това е наложило спирането на прилагането на препарата у нас, каза той пред репортери.

По думите на Ангелов, през следващата седмица ще се изясни категорично дали случаят има връзка с ваксинирането.

Жената е била ваксинирана около 12 ч. вчера и без оплаквания се е прибрала. Около 3 ч. тази нощ е почувствала остър задух. Дошлият на място спешен екип само е констатирал смъртта.

Остра сърдечна недостатъчност и белодробен отток са били констатирани при аутопсията. Ангелов отбеляза, че жената има голям брой придружаващи заболявания - наднормено тегло, запушена артерия, която е била оперирана през 2005 г., починалата е била с байпас.

Ваксината, която е била поставена на жената, не е от проверяваната партида, спряна в няколко държави след смъртен случай в Австрия. Тестът ѝ за коронавирус е с отрицателен резултат.

"Това е една превантивна мярка, за да можем да сме сигурни - след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медици, да вземем окончателно решение", каза министърът.

На този етап доставените партиди от "АстраЗенека" остават на склад, а електронният регистър за записване за имунизация ще бъде спрян.

По-рано премиерът Бойко Борисов нареди да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека".  Заповедта е във връзка с получена информация в периода 8-12 март за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа "АстраЗенека - България" и "БулБио - НЦЗПБ", чрез регионалните здравни инспекции в страната, трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във