Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЖЕЛЯЗНАТА ДРЕШКА НА ГРЕШНИЯ ВЛАСТНИК

Трябва да засилите борбата с корупцията по високите етажи на властта, заяви заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по вътрешния ред и правосъдието Франко Фратини по време на посещението си в България преди няколко дни. Особено важно е да бъде приет текстът за промени в имунитета на депутатите, което ще отвърже ръцете на съдиите и прокурорите да се преборят с корупцията сред институциите, подчерта той.
Ето тези недвусмислени изказвания на комисаря Фратини поставиха в конфузно положение депутатитe, които малко преди неговото пристигане отхвърлиха предложението на Никола Филчев за отнемане на имунитета на Стефан Софиянски във временната парламентарна комисия, специално сформирана за да обсъди исканията на прокуратурата. Още миналата година отиващият си главен прокурор настоя пред парламента да реши този въпрос, за да може да продължат започналите наказателни дела по сделките за Централни хали, Бизнес центъра на ул. Гурко 1 и Милениум център, а и да се позволи възбуждането на ново наказателно преследване по т.нар. следствено дело за местността Погребите. Както е известно, трите заведени дела бяха прекратени веднага след избирането на Стефан Софиянски за народен представител в 40-ото Народно събрание.
Разбира се, становището на временната парламентарна комисия не задължава с нищо депутатите, които се очаква още идната седмица да решат окончателно в пленарната зала казуса Софиянски, но все пак е индикатор за настроенията на народните избраници. Странно е, че точно когато става реална възможността да се стигне до осъждането на човек от високите етажи на властта за корупция или безстопанственост, те се опитват да изземат прерогативите на съдебната система. Защото в момента противниците на отнемането на имунитета на Софиянски правят точно това, оспорвайки основателността на вече внесени в съда обвинителни актове.
Депутатът от Обединените демократични сили Любен Дилов-син е категоричен, че защитаването на имунитета на депутат, срещу когото има възбудени дела и внесени обвинителни актове, не означава нищо друго освен възпрепятстване работата на правосъдието.
Не така мисли обаче народният представител от ДПС Христо Бисеров, който в качеството си на член на комисията Софиянски, гласува против исканията на главния прокурор. Според него в тях нямало достатъчно данни за извършени тежки умишлени престъпления от бившия столичен гладоначалник. Подобно бе становището и на още трима членове на временната комисия - Борислав Ралчев и Минчо Спасов от НДСВ и Борислав Българинов от БНС. Тримата народни представители от Коалиция за България в тази комисия: Пламен Ранчев, Добромир Гущеров и Йовко Йовков, които се обявиха за сваляне имунитета на Софиянски, се оказаха малцинство и така се стигна до решението за отхвърляне предложенията на Никола Филчев.
Заместник-председателят на парламентарната група на НДСВ Борислав Ралчев сподели за БАНКЕРЪ, че е категорично против отнемането на имунитета по чисто принципни съображения. Той се аргументира с това, че в настоящия момент доверието в българското правосъдие било разклатено. Толкова ли е перфектна цялата съдебна система, че да не се стигне до повтарянето на случаи като този със Соломон Паси, който беше привикван от прокуратурата по един недопустим начин, каза изтъкнатият варненски юрист. Ралчев изрази притесненията си, че съществувала опасност прокуратурата да злоупотребява с правото си да повдига обвинения и да задържа лишените от имунитет депутати, привиквайки ги точно в моменти, в които от тяхното гласуване в пленарната зала зависи приемането на важни закони. Впрочем от възможността прокуратурата да оказва недопустим натиск върху народните представители по политически или някакви други причини се притесняват и други български политици.
Аз съм против имунитета на депутатите, но нямам особено доверие в независимостта на нашата съдебна власт и затова ще гласувам против свалянето на имунитета на Стефан Софиянски, заяви неотдавна и главният секретар на БЗНС-Народен съюз и съпредседател на коалиция Български народен съюз (БНС) Анастасия Мозер. Любопитно е, че не само нейната парламентарна група, но и тази на Борислав Ралчев се бе обявила по-рано за снемането на депутатските имунитети. Дори министърът на правосъдието Георги Петканов се изказа на няколко пъти много категорично в подкрепа на тяхното пълно премахване.
В двусмислено положение изпадна и заместник-председателят на парламента от ОДС Филип Димитров. Въпреки че самият той е сред авторите на предложение, което изцяло премахва имунитета на депутатите, Филип Димитров също оспори основателността на исканията на Филчев. Нещо повече, открито го заподозря, че изпълнява политическа поръчка, която цели да посочи, че злодеят на прехода в България е човек от десницата.
Засега май само от Демократи за Силна България и от Атака са категорично за отнемането на имунитета на Стефан Софиянски. Хората на Костов със сигурност ще търсят начин да накажат бившия градоначалник за неговото дезертьорство от синия лагер след загубата на парламентарните избори през 2001 година. Националистите също не хранят топли чувства към него. И осемдесет и двамата народни представители от Коалиция за България дават вид, че са готови да гласуват за сваляне на имунитета. Само че има едно голямо но, свързано с чисто политическите им съображения за коткане на групата на БНС, от която е бившият кмет на София. Причините са най-малко две. Първата цели да се гарантират гласовете на нейните членове за осигуряване на нужното квалифицирано мнозинство за бързото приемане на промените в конституцията. А втората е желанието им да държат БНС като резерв за запушване на пробойните в управляващата коалиция, ако се стигне до нейното разцепление.
И така сагата около имунитета на Софиянски върви към своя предизвестен край. И той ще разкрие по категоричен начин липсата на воля за самопречистване на т.нар. политическа класа в България. Нейната склонност да отнема прерогативите на прокуратурата в борбата срещу корупцията под предлог, че не вярва на съдебната система, говори за съществуването на сериозен проблем с разделението на властите. Закъснелият опит на парламента да спре и процедурата по приватизацията на Бояна филм, след като тя е приключила без нарушения на установения правов ред, също издава стремеж да се изземват функциите на съда. Това, разбира се, ще даде допълнителни основания на потенциалните инвеститори в България да се усъмнят доколко страната ни е правова държава.

Пламен Ранчев, депутат от Коалиция за България и председател на временната парламентарна комисия за имунитета на Софиянски:
ВСЕКИ ЩЕ ГЛАСУВА ПО СЪВЕСТ
Докладът на комисията вече е готов. Предстои да бъде подписан и внесен в деловодството на Народното събрание. В него е изразено становището на комисията да предложи на парламента да не се дава разрешение за възбуждане на наказателно производство срещу Стефан Софиянски. Въпрос на преценка на ръководството на Народното събрание е кога ще бъде включен той в дневния ред - но предполагам, че това ще стане в най-скоро време.
Моето лично мнение е, че депутатските имунитети би следвало да се ограничат. Застъпвам тезата за стесняване на техните параметри и за свеждането им до чисто функционални, които са свързани пряко със специфичната дейност на народните представители. Тоест имунитетите би трябвало да се запазят само за случаите, когато става въпрос за чисто политическите изяви на депутатите, но когато става въпрос за стопански или криминални престъпления, според мен няма място изобщо за какъвто и да било имунитет.
Не смятам, че с решаването на казуса Софиянски се разиграват политически игри. Ако тази теза беше вярна, би трябвало всички от управляващата коалиция да сме против свалянето на неговия имунитет. Трябва да се има предвид също, че ние нямаме предварително решение по въпроса как да гласуваме. Няма и да имаме. Всеки ще гласува по съвест в пленарната зала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във