Банкеръ Daily

Общество и политика

Желязната църква в Истанбул стана на 130 години

Уникалната българска желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул навършва днес 130 години от построяването си. По този повод в свещената за българите Желязна църква ще бъде отслужена литургия, организирана от Фондацията на българските църкви в града с председател Васил Лиязе.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде в Истанбул, където от 11.00 часа ще присъства на Божествената света литургия по повод тази годишнината. Тя ще отправи приветствие към българската общност.

Сред официалните гости се очаква да бъдат още Вселенският патриарх Вартоломей, Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев, митрополити и министри.

В 14.00 часа вицепрезидентът ще открие новата учебна година в Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“. Планирана е среща с българската общност.

Църквата "Св. Стефан" е построена около 1848 г. и е осветена на 8 септември 1898 година - Рождество Богородично. Поради това, че е разположена на песъчлив и податлив терен, конструкцията на храма била направена от сглобяеми железни плоскости - един уникален замисъл на архитекта Ховсеп Азнавур.

Българската православна църква на брега на "Златния рог" е направен от метал, а елементите на конструкцията тежали около 500 тона. 

В двора на църквата са погребани Екзарх Йосиф и митрополитите Иларион Макариополски, Паисий Пловдивски и Авксентий Велешки.

От старата дървена църква е съхранен само напрестолният камък от олтара, като паметник, който да напомня за историческата ѝ роля в продължение на половин век.

В архитектурно отношение отвън църквата съчетава елементи на необарок, неоготика и византийски стил. Интериорът също е изработен във Виена. Стилът му има ар нуво влияние – първият пример за ар нуво в Истанбул. Виенските майстори изработили иконостаса по католически образец и секретарят на екзархията Атанас Шопов с архитекта Азнавур са принудени да отидат до Русия, за да преговарят с руска фирма за избработка на православен иконостас. Иконостасът е направен от московската фирма на Николай Ахапкин, иконите са изписани от руския художник Клавдий Лебедев, а шестте камбани са отлети също в Русия. Две от шестте камбани звучат и до днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във