Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЖЕЛЯЗНАТА БАНКА ЩЕ ПРАВИ ПАРИ И У НАС

Демирбанк ще влезе на българския пазар със своя дъщерна банка. Според Али Аянлар - член на съвета на директорите на турската кредитна институция, учредителният капитал на българската структура ще бъде 15 млрд. лева. 20% от капитала й - 3 млрд. лв., ще закупи Международната финансова корпорация (IFC).


Демирбанк се опитва повече от година да влезе на българския пазар. Турските банкери обаче не бяха отзивчиви към възможността да купят обявена в несъстоятелност кредитна институция. На камък удариха опитите им да закупят над 50% от акциите на някоя от по-големите и стабилни частни банки. Затова от началото на тази година финансистите от съседната страна се ориентираха към създаването на своя дъщерна структура в България. Както в. БАНКЕРЪ написа пръв, още в началото на октомври документите на Демирбанк са проучени от управление Банков надзор и са подготвени за подпис от управителя на БНБ. Издаването на лиценз обаче ще се забави до края на месеца поради ангажименти г-н Гаврийски извън страната. До 10 октомври той бе във Вашингтон, а от 17 до 24 октомври е в Братислава. Въпреки натоварената си програма г-н Гаврийски успя да се срещне с Али Аянлар на 16 октомври. След разговора г-н Аянлар заяви, че е обнадежден за бързото получаване на лиценз.


Демирбанк е основана през 1953 г. от 300 търговци на желязо. В момента 75% от акциите й са собственост на фамилията Демир. В превод на български Демир означава желязо. Така че името на банката символизира не само фамилията, която я контролира, но и бизнеса на нейните основатели. Около 25% от акциите държат дребни акционери, 15% от капитала й се търгуват на фондовите борси в Турция, Германия и Великобритания. Номиналната стойност на акционерния капитал на Демирбанк е 300 млн. щ. долара, но пазарната му оценка е двойно по-голяма. Активите й са 2 млрд щ. долара. Банката се занимава основно с търговско финансиране, като има и дъщерни застрахователни, лизингови и инвестиционни дружества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във