Банкеръ Daily

Общество и политика

Желязков: Говоренето на Радев беше малко вуду

"Политическото говорене на президента Румен Радев беше малко вуду. Беше като гадателка на карти Таро - извадили сме само картите с косата и хвърляме черногледост. Аз по-черни краски не съм чувал никога – сякаш живеем в различни държави. Има разделение и то е ясно." Това заяви транспортният министър Росен Желязков по повод обявеното от Радев намерение да се кандидатира за втори президентски мандат и поредните критики, които президентът отправи към правителството. По думите на транспортния министър, надали някой се е съмнявал, че Радев ще се включи в надпреварата на предстоящите президентски избори.

"Президентът даде заявка за очаквана и търсена подкрепа от страна на извънпарламентарните партии и заявка за това, че ще търси обединяване на фрагменти по линията ляво-дясно, обединени от антипатията към правителството", смята Желязков.

Според него държавният глава иска да подпомогне реализацията на извънпарламентарните сили и по някакъв начин "да обезсърчи социалистическата партия в нейното усещане за уникалност в подкрепата си за президента". "Добре, че Румен Радев направи отрано тази заявка, за да се дефинира като политически явен опонент на правителството", допълни транспортният министър.

"Тази мантра, че кабинетът готви избори не е вярна, защото те се правят от професионална изборна администрация в лицето на ЦИК", каза още министърът. А внушението, което се развивало в момента, е че ще има манипулация на парламентарните избори.

"В демократичната история на парламентарните избори няма случай, в който да има установена фалшификация на резултатите. Има манипулации, има купуване на гласове", посочи Желязков.

Според него е невъзможно гласуването по пощата, защото има твърде много неясни елементи и вотът на хората не може да бъде гарантиран.

На въпрос възможно ли е да видим премиерът Бойко Борисов и Румен Радев в битка за президентските избори, министърът отговори, че това не е тема на дискусия: "В момента лидерът на ГЕРБ има ангажимента да доведе партията до победа на тези избори (парламентарните - бел. ред.) и до участие в съставянето на стабилен кабинет със или без ГЕРБ."

"Важно е за държавата да има силен и стабилен кабинет, защото предизвикателствата пред страната са изключително големи и те са отвъд партизанщината за властта. ГЕРБ може да намери партньори за управление", категоричен е Росен Желязков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във