Банкеръ Daily

Общество и политика

Желаещите да се явят на трета матура трябва да подадат заявления до 21 май

Зрелостниците могат да подадат заявления за явяването на трета матура до 21 май. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерския съвет.

В понеделник стана ясно, че заради епидемията от COVID-19 Софийският университет ще признава оценките от държавните зрелостни изпити при приема за новата учебна година в 116 бакалавърски програми, сред които и специалност "Право".

"В последните години държавните зрелостни изпити се утвърдиха като надеждна оценка, това е причината висшите училища да стъпят на тях, те дават добра диференциация между ученика, който е учил, и ученика, който частично е учил", подчерта Вълчев.

Той не очаква трудности в организацията на изпитите след 12 и 7 клас, включително и при осигуряването на квестори.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 15 май е дадена възможност на училищата да възобновят частично занятия за неотложните уроци, които няма как да се проведат дистанционно, като практическите занимания, обяви още министърът на образованието.

Същият принцип е избран и за висшите училища за специалностите, които няма как да бъдат завършени дистанционно, каквито са медицинските.

"Ако се върнат студенти, респективно ученици, събирането трябва да е по възможност на малки групи или индивидуално и само по изключение, в най-крайните случаи - на по-големи групи", препоръча Вълчев.

Всяко висше училище вече е разработило и приело собствени планове за приключване на учебната година и те трябва да са обявени на сайтовете, каза още ресорният министър.

Чуждестранните студенти по медицина обаче няма как да се върнат заради забраните за влизане в България, те най-вероятно ще завършат годината с удължени срокове.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във