Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЖЕГА ИМУНИТЕТ НЕ ПРИЗНАВА

Хората с пари се отдадоха на летния си отдих, хората с ниви почнаха да жънат. Такава публика трудно може да се заинтригува и развълнува.


За хората във властта остана да запълнят предваканционния си месец със занимания помежду си - взаимно да си поднасят разочарования. Иначе или правят сеир, или ги блъска дамла от жегата. Тя имунитет не признава.


Съдът разочарова главния прокурор, освобождавайки от отговорност банкерите Гибински и Златев за добро поведение - не са се укрили и не са пречили на делото.Аз не бих ги пуснал - коментира Татарчев по адрес на двамата шефове на ТСБанк. С двумесечно процесуално бездействие по първото им дело, възбудено за неправомерно раздадени кредити, следствието разочаровало защитата, като не предявило доказателства по обвинението.


Александър Каракачанов остана огорчен, че освен неговия още само 20 гласа подкрепиха проектозакона за пирамидите. Гол популизъм по деликатна материя и опасност да повлече лавина от очаквания държавата да плаща за всички шмекерии - бе реакцията на левите и на сините депутати. Разочарованият вносител бе и учуден - от политическото дебелоочие, защото очаквал - специално от СДС - по-голяма гъвкавост и отговорност пред избирателите по един принципен въпрос - има ли вина държавата, или не. А тя определено има.


АЛЕКСАНДЪР КАРАКАЧАНОВ ПРЕД В.БАНКЕРЪ:


Държавата има вина - това признаха 90% от изказалите се. А относно опасението за натоварване на фиска - вече има прецедент, когато обезщетихме пострадалите от банки. А изводът от сегашния случай е, че хората в тази държава могат да бъдат лъгани и ние не бива да им даваме никаква надежда, че държавата ще свърши нещо за тях.


Тогава аз питам - за какво плащаме на тази държава? За какво плащаме на господин Александър Йорданов, който беше председател на парламента и през 1992-а не допусна да се внесе един законопроект, който щеше да спре тези безобразия - имало предложение до МС да се включи в законодателната програма, защото такава дейност е престъпление. Същият Александър Йорданов имаше наглостта тогава да излезе с обяснение, че това си е вина на хората. И сега той ще замине и в Полша, ще има и пенсия като председател на Народното събрание. Но вина няма да носи - понеже той заяви, че какво било това държавата да носи вина. Държавата - каза - това сме ние.


Но провалът не го обезкуражава - По-скоро ме амбицира, твърди депутатът Александър Каракачанов. И се кани да напише писмо до премиера Костов, за да попита как точно хората ще си получат парите от кредитните милионери, което той обещал. А и тази седмица в парламента ще влезе друг законопроект - за преизчисляване на валутните задължения. Ако не се приеме, ще е връх на откровението, че сме една бандитска държава- твърди Каракачанов, но все пак се надява да не преживее ново разочарование от колегите си. Същината обясни с пример: взел си един милион долара - или ги връщаш като един милион долара, или по курса на деня на изплащането - в левове. Защото в момента с решението на Върховния касационен съд те се връщат по курса на падежа. Евтиния.


Взел си ги 1990 г., падежът е 91-ва - на края на шестата година те осъждат за една сума в левове, която е от 10 до 50 пъти по-малка от реално взетата. Например - по курс двайсетина лева за долар, което е пълно безобразие.


Ако приемем резолюцията на Румен Овчаров като показателна за нагласата на седящите в левите депутатски кресла - този законопроект по тяхна преценка е втора порция популизъм, от сорта на провалилия се миналата седмица проект за завлечените от пирамиди. Но Каракачанов не се обезсърчава, смята законодателната уредба на валутните задължения за сериозно нещо: Те са поне една трета от всичките задължения към банките, които са 2.600 трлн. лева.


Бележит български общественик от първите десетилетия на века бе коментирал с много самоирония избора му за депутат на преклонна възраст: Избраха ме да представлявам народа, когато вече и сам себе си не мога да представлявам.... Из българския парламент и в 38-ото му обикновено издание влачат крака доста набори на въпросния класик, но никой не е дал знак, че се смята вече нефелен за тези представителни функции. Един депутат - независимият Христо Петров - се опитва да подсети народното представителство да се замисли върху това поучително изказване, но сигурно е много разочарован от реакцията му. И парламентаристите на свой ред не са възхитени от неговия законопроект - депутати и кметове да бъдат избирани само в допенсионна възраст и задължително да влизат в листите след медицинско освидетелстване. Депутатът-историк Драгомир Драганов не би могъл да има лични притеснения - намира се далеч от предлагания възрастов рубеж, но го намира за пълно безумие, крещящо нарушение на конституцията. От 21-ата си година всеки може да бъде избиран и до края на живота си е пълноправен гражданин на тази република. В нашата парламентарна група изобщо не го обсъждахме - ние с антиконституционни начинания не се занимаваме - уверение от страна на Евролевицата. Човек да се разплаче, припомняйки се митинга от 18 ноември 1989 г., когато Блага Димитрова обяви, че България от страна на розите станала страна на склерозите...


Разочарование натисна и членовете на правната парламентарна комисия извън управляващото мнозинство - гласените промени в Закона за съдебната власт предвиждат само трима главни прокурори. Драгомир Драганов мисли, че може да са повече.И като ще има трима главни прокурори - трябва да се каже кой е най-главният. А като се каже кой ще е главният прокурор на републиката, дали хората от Федерация Царство България няма да поискат и четвърти..?


ДРАГОМИР ДРАГАНОВ ПРЕД В. БАНКЕРЪ:


На заседание на комисията предложих нещо много делово, но не се прие. Тъй като се оказа, че главният прокурор няма къде да гласува за избор на ВСС, да го пратим по местоживеене. Сега вече сериозно - те тотално не са подготвени за това, което искат да направят, толкова се разминават предложенията на депутатите от СДС с текстовете на закона. Самият Лучников като че ли ясно усеща, че става дума за безумия. Ех, дисциплината... Реформата, която обещава Иван Костов, ще стане, и то въз основа на една анонимна концепция, която ние не знаем, за реформа в Наказателния кодекс. Значи ние, първо, кроим балтончето, а след това ще напъхаме в него тялото и вероятно ще трябва да го окастрим от неговата несиня страна...


Смешно е, не виждам защо изобщо кипи този безсмислен труд. Ще стане фарс. С поправянето на закона се занимават хора, които не познават тълкувателни решения на КС по въпроси, които предлагат. Не познават европейската практика. Не могат да направят една елементарна сметка - закривайки районните следствени служби, всъщност оставят по 450 дела на следовател без решение. А във всяко от тези дела са замесени поне двама души. Умножете по броя на делата на следователите - ето толкова народ ще седи и ще чака решение - за откраднати коли, кокошки и т.н. И може ли да настанат саморазправи? Ами може, защото няма да има посредник между ищеца и ответника. И може да се срещнат в пряк двубой...


Такива тълкувания ядосват председателя на правната комисия в НС - сравнява ги с дяволското четене на Евангелието. Намира за достатъчно ясно, че един ще е главен прокурор на държавата, а другите двама само ще се титулуват по същия начин.


Силно разочарование се усети у председателя на правната комисия Светослав Лучников от 17-те страници, които шефът на Националното следствие Бойко Рашков представи като свой актив, смятайки го достатъчен да защити оцеляването на службата. Не става дума за очаровани или разочаровани - моят въпрос и неговият отговор се разминаха. Аз му поисках 10 дела по несъбираеми кредити, той ми даде 36 дела, заведени от 1994-а, а имаше и две по-стари, и то срещу съвсем други престъпници. Единайсет от тези следствия били завършили с присъди, едно-две били за варненски пирамиди, но от дребните. Други две - за бивши популярни банки, извършили кредитна дейност без разрешение, което г-н Лучников квалифицира пак като незначителни случаи. - И само два случая наистина на банкови престъпления, но от дребни риби: някаква строителна банка от Велико Търново, за която я е чувал някой, я не, и дребен чиновник от тамошната ДСК. А срещу големите пирамиди твърдят, че следствието е приключило, но така или иначе - до дело не се е стигнало.


Така шефът на правната комисия изяснява защо свидетелствата за следствена активност не са го впечатлили. За него разочароващ е и фактът, че Бойко Рашков прави опит да оцени дейността на своята служба в томове и брой разпитани свидетели. За едно дело имало 450 тома, по друго били разпитани 8500 свидетели - такива ярки доказателства за ползата от НСлС съдържал 17-страничният материал. За мен едно дело, което е предадено на прокурор в 450 папки, дори само с това е осъдено на нерешаемост. Какъвто ще да е този прокурор - не може да прочете толкова папки даже за две години. Ако има 8500 разпитани свидетели, които трябва да бъдат разпитани и от съда, защото иначе не може показанията им да са доказателства, този съд трябва да заседава най-малко две години- ето такива неща разводняват следствието и го правят неефективно, коментира за БАНКЕРЪ господин Лучников.


Излиза, че 17-те страници на Бойко Рашков съдържат антипримери, антиаргументи. Иначе - сделка ли беше? Аз му казах много джентълменски - дай ми доказателства да видя, че наистина сте си свършили работата, а аз ще се помъча да запазя следствието и да отложа приложението на закона, който би го засегнал - признание на Светослав Лучников, последвано от уточнение: Това не е сделка, защото аз нямам право да правя сделки. Но въпреки това - аз съм джентълмен, каквото кажа, го изпълнявам. Само че шефът на следствието очевидно не е оправдал джентълменските очаквания...


Така за вътрешно и на околните разочарование - проектът за осъвременяване на съдебната власт продължи да мори и цялата предишна седмица депутати и магистрати, ще ги мъчи и през тази, а през следващата пленарната зала ще узакони скроеното от правната комисия. Затова - за да овардим държавата от хаоса, предричан от опоненти на бъдещия закон - не крадете колата на ближния си, нито кокошките му, нито осела му, нито друга стока. Държавното посредничество между ищец и ответник е в криза, чиито размери и ход са разочароващи...


А Бог си е все така високо...

Facebook logo
Бъдете с нас и във