Банкеръ Daily

Общество и политика

Жандармерията вече е по границата с Турция заради заплахата от мигранти

Премиерът Бойко Борисов съобщи по време на извънредно заседание в Министерския съвет, че жандармерия вече е пратена по границата с Турция, защото заплахата от мигрантска вълна е реална.

„Имаме данни за доста струпване на мигранти в Одрин, дислоцирахме жандармерията по границата, усилили сме максимално границата. Притеснително е, че турските граничари се отдръпнаха, да се надяваме, че са ги дръпнали по-навътре в страната, там да ги спират”, коментира Борисов и подчерта, че очаква да го свържат с турския президент Реджеп Ердоган, за да обсъдят ситуацията.

Премиерът се надява да се разберат с президента Ердоган, както винаги досега.

"Притеснителното е, че турските граничари си дръпнаха постове, които имаха досега, да се надяваме, че са ги извели по-навътре в страната там да ги спират. Виждате по островите в Гърция какво става. Към момента има реална заплаха от страна на събитията, които се случват там. Когато се бият с ракети, хората бягат, разбираемо е, паниката е огромна", каза още Борисов. 

Според него ситуацията е повече от тревожна. Турция повече няма да спира сирийските бежанци да достигат Европа. Това е заявил високопоставен турски представител, цитиран от Ройтерс.

Близо милион цивилни бяха разселени в граничещата с Турция сирийска провинция Идлиб от декември насам заради подкрепяната от Русия офанзива на сирийските правителствени сили, които искат да отвоюват тази територия от подкрепяните от Турция сирийски бунтовници.

Ако бъде изпълнена заплахата за отваряне на път за бежанците към Европа, Турция ще се отметне от обещанието, дадено на ЕС през 2016 г. Европейският съюз предостави милиарди евро, в замяна на това Анкара да спира потока от мигранти към Европа.

В очакване на неминуемото пристигане на бежанци от Идлиб, турската полиция, бреговата охрана и граничните служители по сигурността са получили нареждане да не се намесват, ако мигрантите тръгнат да пресичат границите по суша и море.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във