Банкеръ Daily

Общество и политика

Жалбите до омбудсмана за здравни права растат

Драстично се е увеличил броят на сигналите до омбудсмана Диана Ковачева във връзка с достъпа до здравеопазване и правата на пациентите по време на пандемията от COVID-19. Това съобщи общественият защитник при участието си в Международната научна конференция "Основни права и медицинско право", организирана от Института за държавата и правото. Във форума участваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, университетски преподаватели, учени, представители на съдебната власт.

Минимум 70 000 души не са получили информация, че личните им лекари са прекратили практика. 

По официални данни, 73 лични лекари през 2020 г. са прекратили по различни причини своята практика и договори с НЗОК, но техните пациенти, които са средно между 1000 и 2000 души са разбрали този факт едва след като са потърсили джипито си във връзка със здравословен проблем. Омбудсманът бе категорична, че това не е ангажимент на личните лекари, а на държавата, в лицето на отговорните институции.

Според Ковачева Институциите трябва да вземат решение как да бъдат информирани хората. Тя посочи още проблеми.

"Получавам редица сигнали, свързани със сертификатите за ваксини. Здравният министър се ангажира да бъде решен въпросът с възможностите за поправки на технически грешки в сертификатите, а другият проблем се отнася до хората, които са си поставили 2 дози от различни ваксини. Към момента все още не е възможно да получиш сертификат, ако си се ваксинирал с 2 различни ваксини. Много граждани ме сезират с проблеми, свързани с медицинската експертиза от страна на хора с увреждания. Смятам, че е редно наредбата да бъде променена така, че да не се поставя акцент само върху основното заболяване, а при хората с множество заболявания, справедливо да бъдат взети предвид и техните останали заболявания, така че процентът неработоспособност да бъде по-висок", изтъкна омбудсманът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във