Банкеръ Daily

Общество и политика

Жалбата на Светослав Костов срещу уволнението му като шеф на БНР е неоснователна

Административният съд в София отхвърли жалбата на бившия генерален директор на БНР Светослав Костов срещу уволнението му като неоснователна.

След като мандатът му бе предсрочно прекратен на 17 октомври 2019 г., Костов заведе дело срещу Съвета за електронни медии, че е неправомерно свален от поста. Членовете на медийния регулатор тогава единодушно решиха Костов да бъде отстранен, след като излъчването на програма "Хоризонт" бе спряно безпрецедентно на 13 септември 2019 г. от 6,00 до 10,34 ч.

Според бившия шеф на Националното радио при вземането на това решение били допуснати съществени процесуални нарушения, свързани с липсата на дължимото обсъждане на обясненията и възраженията от негова страна.

Съдът обаче отхвърли жалбата като неоснователна, тъй като, според него, Светослав Костов като ръководител на БНР е нарушил задължението по закон радиото да разпространява програма "Хоризонт" 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Със спирането на сигнала на "Хоризонт" до българските граждани не са достигнали 5 емисии новини, сутрешен осведомителен бюлетин в рамките на 15 минути и 5 емисии кратки новини, установява съдът.

Освен това от събраните по делото доказателства ставало ясно, че реално е липсвала техническа причина, както и не са били налице форсмажорни обстоятелства, които да налагат спирането на сигнала на радиопрограмата за почти 5 часа.

В съдебното решение е описан и фактът, че жалбоподателят на практика е дал обясненията и възраженията си пред СЕМ.

Според съда с решението на СЕМ за прекратяване на мандата на Костов "е гарантиран общественият интерес и са защитени конституционните права на гражданите да търсят и получават информация".

Решението на съда може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Светослав Костов бе избран за генерален директор на БНР на 28 юни 2019 г. след провеждането на конкурс, организиран от СЕМ. Той встъпи в длъжност на 2 юли същата година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във