Банкеръ Daily

Общество и политика

Иззеха джиповете на Васил Божков

S 250 03033f43 f360 4ea4 86df 6d3479e982f4

Два от луксозните джипове на Васил Божков бяха изкарани от гаражите му в офиса на музея му в София и потеглиха в неизвестна посока. Автомобилите, черни BMW-та, бяха шофирани от служители на МВР, предаде DarikNews.

Минути преди 16 часа луксозни автомобили от гаражите на компанията бяха транспортирани и натоварени за репатриране, като единият от тях беше охраняван от бус на жандармерията. Засега няма официална информация дали автомобилите са иззети, предаде БНТ.

По-рано днес прокурори и експерти влязоха в офиса на "Нове холдинг", за да описват вещи от колекцията на бизнесмена, които е арестуван в ОАЕ.

По информация на БТВ е бил направен обстоен преглед на гаражите, а сградата на "Московска" 45 била посетена и от наблюдаващия прокурор Ангел Кънев. Засега от частния музей не са изнасяни артефакти, а според представители на фондацията това ще отнеме месеци, тъй като експонатите са над 3 000.

Вещи лица и реставратори продължават да са в офиса на "Нове Холдинг" и описват произведенията на изкуството и артефактите от колекцията на Васил Божков.

По-рано днес проф. д-р Веселина Инкова, която се грижи за колекцията на Васил Божков, отказа да коментира пред журналисти темата и обясни, че е болна от грип и отива да си купи лекарство.

Божков бе задържан в Обединените арабски емирства. Там бяха арестувани Георги Попов и Александър Тумпаров.

На 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във