Банкеръ Weekly

Общество и политика

Извънредното положение обърка лявата опозиция

S 250 64400a5a c788 43c8 8fb5 fea8ded0f273

Периодът на коронакриза не е най-благоприятен за опозицията, защото очите на всички са вперени в управляващите, в правителството. От него се очаква да предложи спасителни мерки и да изведе страната от опасността. Опозицията остава някак си на заден план. Това не означава, че тя няма своята роля. Въпросът е как я разбира и как се възползва от ситуацията.

На БСП й бе отнета парламентарната трибуна, след решението на Цвета Караянчева и мнозинството Народното събрание да не заседава по време на извънредното положение. Продължава и традицията ГЕРБ да не приема нищо, предложено от левицата, без значение дали е разумно или не. Така за амбициозната иначе лидерка на Столетницата Корнелия Нинова не останаха много полезни ходове. Опитвайки да се измъкнат от "затъмнението", социалистите поискаха връщането на петъчния парламентарен контрол на живо в пленарната зала, при спазването на здравните мерки. Така хората щели да видят, че парламентът не е абдикирал от задълженията и функциите си, и дори да не приема закони, поне контролира изпълнителната власт.

Очаквано мнозинството отхвърли това искане, най-вече

за да не бъде тормозен премиерът

и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, да не му се налага да дава отчет какви мерки за справяне с кризата предприема кабинетът, работят ли, какъв е резултатът. А колкото до предписанията да не се събират много хора (вирусоносители според Менда Стоянова) на едно място, те бяха използвани просто като един евтин, прозрачен параван, зад който ГЕРБ да се скрият. Да не забравяме, че вече има изработени правила за работа на депутатите в извънредни условия.  

Нежеланието на премиера да ходи да се отчита в Сградата на съединението е всеизвестно. Особено пък сега, когато май не е много сигурно, че ще успее да аргументира и защити всичко, което се прави за справяне с кризисната ситуация. Дали обаче едно такова изслушване изобщо е необходимо и смислено, при положение, че Бойко Борисов е всеки ден в медиите – или на брифинг в Министерския съвет, или от джипа на някоя магистрала? Включително в деня, в който беше свикано извънредното пленарно заседание, той пак надълго и нашироко говори за предприетите мерки. Така че едва ли социалистите са очаквали да чуят нещо ново. Целта им по-скоро беше да имат някаква изява, да заявят за присъствието си, което по друг начин сега не им се получава.

Тази игра на криеница между опозиция и управляващи ще се повтори и при новото насрочване на извънредно заседание по искане на БСП. И има всички предпоставки да се наложи усещането даже сред тези, които не са фенове на ГЕРБ, че Корнелия Нинова се опитва да печели

политически дивиденти по време на чума.

На това мнение е и политологът Георги Киряков. Според него опозиционната БСП не може да избяга от дамгата, която ѝ е сложена отдавна, "че се опитва чрез такъв тип действия да извлича партийни електорални дивиденти". Киряков определя такъв тип поведение като много лесно оборимо.

За политоложката от Софийския университет Румяна Коларова на левицата й е било необходимо да има изслушване на министър-председателя в пленарната зала, защото Корнелия Нинова се чувства доста ограничена заради пандемията и невъзможността за рутинни политически действия, които мобилизират и сплотяват членовете и симпатизантите на партията ѝ. "Това е жизнено важно за БСП", изтъква Коларова. Действително в момента медиите са отворени за реакциите на различните партийни организации, но Нинова иска това да стане от парламентарната трибуна. Тя търси парламентарния сблъсък с управляващите, за да постави ударението, че социалистите са парламентарната опозиция. Според Коларова  председателката на лявата партия се връща към острата форма на конфронтация с управляващите.

Факт е, че днес БСП изглежда объркана. От една страна, няма как да се противопостави на действията на правителството в борбата с вируса, трябва да го подкрепя по принцип. От друга  – длъжна е някак си да запази опозиционната си физиономия и в този период, защото той все някога ще свърши.

На всичко отгоре

Столетницата си има и вътрешнопартиен дерт.

Коронавирусът прекъсна отчетно-изборната й кампания и номинирането от местните структури на кандидати за председател на партията. При нормални обстоятелства досега претендентите вече щяха да са известни и прекият избор от всички партийни членове да се състои на 26 април. А за 9 и 10 май бе насрочено провеждането на 50-ият юбилеен конгрес на БСП. Всичко това се отлага за неопределено време. Четиригодишният мандат на Корнелия Нинова изтича на 8 май, но тя ще продължи да е председател колкото се налага. Повечето от съпартийците й смятат, че е единствения достоен кандидат за лидер, че е продължила да демонстрира алтернативна линия на управленския модел в държавата и че под нейно ръководство партията е останала единствената опозиционна сила, която контролира властта в извънредната ситуация.

Единственият сериозен конкурент на Нинова – партийният й заместник Кирил Добрев, така и не пожела да каже дали ще се кандидатира за лидерския пост. Като човекът, който отговаря за структурите, Добрев получи много номинации, но извънредното положение и наближаващите парламентарни избори, които трябва да се проведат през март 2021 година, могат да окажат влияние върху решението му дали да се състезава. Погледнато отстрани изглежда, че за БСП ще е по-добре

ако се яви на вота за Народно събрание с утвърден лидер,

макар и с изтекъл мандат, отколкото с ново, неутвърдено ръководство и разместени йерархични пластове. Миналата година след евроизборите през май, които социалистите загубиха, Корнелия Нинова подаде оставка, но дни след това я оттегли. Основният й мотив беше, че се задават местни избори и не трябва точно тогава да се всява раздор в партията с провеждането на вътрешна битка за нов лидер. Със същата мотивировка тя може да задържи „служебно“ поста си и сега – заради парламентарния вот.

Е, сред партийните редици битува и друго мнение – че Нинова вече е загубила няколко избора от Бойко Борисов (с изключение на президентските през 2016-а) и най-вероятно ще загуби и следващите парламентарни. Затова било по-добре да се отиде на тях с нов лидер. Както изглежда обаче времето няма да стигне на Столетницата за такава промяна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във