Банкеръ Daily

Общество и политика

Извънредно заседание за доставките на газ

Днес предстои извънредно заседание от 11.00 часа, на което депутатите ще изслушат служебния министър на енергетиката Росен Христов за доставките на газ в България от 27 април 2022 г. досега - цени, контрагенти, тръжни процедури, според публикуваната на интернет страницата на парламента програма. Искането е от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Като първа точка в дневния ред е заложено обсъждането на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, тъй като миналата седмица депутатите не успяха да приемат всички текстове от документа.

В дневния ред е включен и проект на решение за оставане на битовите крайни клиенти на електроенергия на регулиран пазар. Вносители на решението са Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ-СДС. То предвижда до 31 декември 2025 г. битовите крайни клиенти на електроенергия да останат на регулирания пазар. Решението е одобрено от парламентарната Комисия по енергетика. С друг текст се възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия, в това число, свързани с изменения в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, с които да гарантира, че пълната либерализация на пазара на електрическа енергия за крайните битови клиенти ще се осъществи след 1 януари 2026 година.

В рамките на днешното извънредно заседание се предвижда да бъде разгледан и проект на решение за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Вносители на решението отново са депутати от коалицията на ГЕРБ-СДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във