Банкеръ Daily

Общество и политика

Извънредно заседание на парламента няма да има и утре

Правилникът е с ранга на закон. Ние сме си определили ясно как работим, имаме ясно разписани срокове. В 45-ия парламент сроковете бяха увеличени от 24 часа на 72 часа, за да има време парламентът да работи по-качествено, по-обмислено, затова съм изумена от това, което е казал вчера Христо Иванов, че тези срокове са инструктивни и че може да не се спазват. Ако ние не спазваме нашите срокове, за какво качествено законодателство говорим? Тогава предлагам да махнем всички срокове в правилника. Нека да нямаме дори регламент. Щом ние няма да си спазваме нашия регламент и устройствен акт, нека да работим без такъв.

Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на Народното събрание Ива Митева по повод искането на "Демократична България" за свикване на извънредно заседание на парламента.

Председателят на ПГ на "Изправисе БГ! Ние идваме!" Мая Манолова обаче направи сравнение с разглеждането на бюджетите.

"Искам да ѝ напомня, че в парламента взехме решение за разглеждане на бюджетите и имаше пълен консенсус, т.е. ситуацията въобще не е идентична. Ако в петък на заседанието на правната комисия те бяха предизвикали решение, с което да се задължи председателят да внесе доклада до петък вечерта, този доклад щеше да бъде внесен. Въпреки че в правилника има 72-часов срок и за стенограмите. Т.е. те не си свършиха работата, не познават правилника, но отправят упреци. Не приемам такива упреци. Същото можеха да направят и в петък, когато заседавахме до през нощта - защо не поискаха свикване на извънредното заседание, както направихме с бюджетите? Те и това проспаха, след това тръгват да говорят да нарушаваме правилника и закона. Не, няма да го нарушавам, защото, ако свикам извънредно заседание, аз мога да го свикам само с дневния ред, който ми е поискан, т.е. само с Бюрото (Бюрото зо защита на свидетели и магистрати да бъде извадено от контрола на главния прокурор и да премине към правосъдното министерство – б. ред.)", обясни Митева.

"Ако президентът не беше разпуснал Народното събрание на 16 септември, аз бях в силна дилема какво да правя. Да, от една страна имам искане за извънредно заседание, от друга страна правилникът ме ограничава. Аз бях наясно, че ако свикам това извънредно заседание утре и диалогираме крайния срок, в следващия парламент всеки ден някоя парламентарна група ще иска извънредно в нарушение на правилника и на сроковете. Това ще се превърне в една трайна практика и аз не мога да я спра", посочи председателят на парламента.

Попитана какво ще успее да свърши Народното събрание преди да бъде разпуснато, Митева каза, че ще бъдат включени трите ратификации, които останаха от миналата седмица. "Утре ще има комисия по здравеопазване. Надявам се Законът за съдебната власт да бъде включен на първо гласуване. Имам уверение от г-н Хаджигенов, че иска да внесе доклад по работата на неговата комисия - за полицейското насилие. Мисля, че ще има достатъчно богат дневен ред, по който парламентът да работи", допълни тя.

По думте й това Народно събрание поне актуализира бюджета. "Мисля, че не малко се прие. Имаме 16 млн. лева за култура, което хич не е малко също, имаме и повишаването на пенсиите, добавките. Така че мисля, че доста неща свърши. Не можем да очакваме от такъв раздробен парламент да свърши много в положението, в което работи. Когато нямате гласовете, няма как да стане", каза още Митева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във