Банкеръ Daily

Общество и политика

Извънредната епидемична обстановка ще продължи до края на юли

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до края юли. Това съобщи на брифинг в Министерството на здравеопазването ресорният министър Кирил Ананиев.

В пресконференцията участваха и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов.

Решението за удължаване на извънредната епидемична обстановка е взето след среща при премиера Бойко Борисов, заедно с членовете на Националния оперативен щаб, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев. На основата на това  решение  министърът здравеопазването ще може да продължи да издава заповеди с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Засега на национално ниво промяна на въведените противоепидемични мерки не се предвижда.

От областните щабове ще се изисква да засилят контрола и при необходимост да въвеждат собствени мерки в съответния регион. Здравното министерство също така препоръчва на областните щабове да сведат до минимум провеждането на масови събития.

Днес или утре със заповед на Ананиев ще бъдат определени и страните, гражданите на които ще могат да влизат в България, както и тези, които ще могат да влизат, но ще бъдат под 14-дневна карантина.

По време на професионална изява, каквато е пресконференцията, говорителят не е длъжен да носи предпазна маска, тъй като разстоянието между говорещият и публиката обикновено е достатъчно. Такова уточнение към заповедта за задължителното носене на предпазни маски на обществени закрити пространства направи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Имаш ли положителен тест в регистрирана в България лаборатория, значи си положителен. Пет резултата в други лаборатории, посочени от теб, нямат никакво значение. В тази държава има една референтна лаборатория за проби за коронавирус", подчерта директорът на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

"Ако днес съм положителен, утре отрицателен, вярното е, че съм положителен. Отрицателният резултат може да е недобре взет материал. Резултатът може да е отрицателен от лошо съхраняване и транспортиране на материала и недоброжелателно взимане на материала“, допълни той.

Проф. Кантарджиев уточни че всеки положителен тест на един и същи заразен с коронавирус не се брои като нов случай на заболяването в единната информационна система.

Засега има наблюдения, но не и медицински доказателства, че коронавирусът е станал по-слаб и води до намаляване на смъртността, съобщи още директорът на Центъра за заразни и паразитни болести. Той добави, че изходът от заболяването до голяма степен зависи от възрастта и общото състояние на заразения. 

Все още хидроксихлорохинът не е отхвърлен като лекарство за лечение на коронавируса, изтъкна началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Ние никога не сме казвали, че той може да се използва в извънклинична обстановка", отбеляза той.

На въпрос за заболелите медици, здравният министър отговори, че в началото на епидемията от коронавируса заболеваемостта на медицинския персонал у нас е била по-голяма. Ананиев беше категоричен, че в центровете за спешна медицинска помощ са осигурени с всички необходими предпазни средства. Когато се отзоват на сигнал за пациент, за който има съмнение, че е заразен с коронавирус, медиците са задължени да са оборудвани с предпазни средства. 

Вече е назначена проверка за смъртта на лекаря от Спешна помощ в София, каза още министърът.

Той потвърди, че има 15 души с положителен тест за COVID-19 от екипа на футболен клуб "Черно море", сред които футболисти, треньор и масажисти. Има и четирима футболисти с положителен тест от "Царско село". По думите на Ананиев по всяка вероятност заразата е дошла отвън, а не от самия мач.

По време на брифинга беше съобщено и че български екип е много близо до откриването на лекарство срещу COVID-19.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във