Банкеръ Daily

Общество и политика

Извънредна среща при Борисов заради протестите на медицинските сестри

Премиерът Бойко Борисов прие на среща представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, на КНСБ и на КТ „Подкрепа”, присъства и здравният министър Кирил Ананиев. Медицински сестри от цялата страна обявиха, че ще излязат в петък на национален протест пред Министерството на здравеопазването с искане за по-достойно заплащане на труда им. Те настояват за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати и регулиране на работното време. Обясняват, че често им се налага заради ниското заплащане да работят извънредно, на две и повече места и да поемат по няколко смени.

"Дълбоко оценявам и уважавам професионалистите по здравни грижи. Те имат висок капацитет и затова се ценят навсякъде, но не мога да не отрека, че имаме проблем с човешките ресурси, както в цялата система на здравеопазването, така и при професионалистите по здравни грижи", заяви Кирил Ананиев.

Ананиев каза, че няма нужда от недоволство, а от разговори, обсъждане и дебати. Ананиев увери, че ръководеното от него министерство има за цел да стимулира работещите в системата.

„Заедно трябва да работим за справедливото разпределение на финансите на ниво лечебно заведение, за да може с наличния ресурс и с допълнителните средства от 30 млн. лв., които ще получат областните и общинските болници, да бъдат увеличени заплатите на целия медицински персонал. Констатираме, че в отделни лечебни заведения, най-вече в по-малките населени места не е достигнала информация относно разпределението на отпуснатите от правителството 30 млн. лв. за общинските и областните болници. По-голямата част от тях е предвидена именно за увеличаване възнагражденията на работещите“, коментира още министърът.

Според организаторите на протеста ниското заплащане и лошите условия на труд са довели до сериозните кадрови проблеми. Медицинските работници настояват за равномерно разпределение на персонала в болниците, медицински стандарти за работата на сестрите, лаборантите, физиотерапевтите и фелдшерите, както и ясен ангажимент за финансирането на болниците – от общини, държава, НЗОК. Освен това искат да се прекрати механичното изпълнение на дейности по клиничните пътеки, а пациентите да бъдат реално лекувани, включително да се осигури финансово работата на лечебни заведения за долекуване, където сестриннските грижи са основни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във