Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИЗВЪНБОРСОВАТА ТЪРГОВИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ПО-АТРАКТИВНА

Със 7.63 пункта (5.44%) се повиши индексът Уорбърг София-30 през миналата седмица. Това е поредното му най-голямото увеличение от началото на годината. Най-висока пазарна капитализация този път имат фирмите от инженеринговата промишленост, със 7.96% се увеличи стойността на акциите на предприятията, произвеждащи изкуствени торове, сериозен скок се наблюдава в туристическия и във фармацевтичния бизнес. Цифрите показват, че в търговията с ценни книжа продължава да води извънборсовият пазар.


През изминалата седмица цените на по-атрактивните предприятия продължиха да се покачват, като най-чувствително това се забеляза при търговията с книжа на тютюневата промишленост.


Опасенията за спекулативни сделки с акциите на приватизационни фондове отново не се оправдаха, а след приетите миналата седмица на второ четене промени в Закона за ценните книжа това ще става все по-трудно. През следващите две седмици бившите фондове ще трябва да регистрират емисиите си от ценните книжа в Централния депозитар. До миналия петък (3 април) това бяха сторили само Център, Сигурност, Зенит, Надежда и Българска холдингова компания. И въпреки че инвестиционните посредници открито оферират цени купува на няколко от фондовете, засега в ЦД са регистрирани транзакции само с книжата на ПФ Център.


Едва 2650 акции от все още единствения търговски обект на официалния пазар - бургаския Елкабел - бяха продадени през цялата изминала седмица. След като първите няколко сделки се сключени на цени малко над 20 000 лв., всички търговци и наблюдатели очакваха стойността на книжата на бургаската фирма да падне под тази бариера. Но тези прогнози не се сбъднаха - още в петък бе сключена сделка за продажбата на нови 1000 акции по 21 000 лв. всяка. Това е едно задоволително ниво на фона на търговията през последните седмици, но твърде е далечно от най-добрите дни на Елкабел, когато книжата й се търгуваха доста над 24 000 лева.


Шест са сключените през миналата седмица блокови сделки. Отново на най-голям интерес се радваха книжата на Агрополихим - 13 700 акции от девненското предприятие бяха продадените по 10 028 лв. всяка. Тази цена е доста над нивата, по които се купуваха тези книжа през предходната седмица (4583 лв.) и твърде далеко от постигнатите равнища от 17 000 лв. през миналата година.


Хитът на свободния пазар през миналата седмица бе Химко, като за петте борсови сесии бяха сключени три сделки за продажбата на над 33 000 акции. Цените на книжата на врачанското предприятие отбелязаха в началото ръст от около 20% и стигнаха до най-високите нива, на които са се търгували досега - 45 250 лева. В края на периода те все пак поевтиняха отново до 42 000 лева.


Борсовите търговци бяха впечатлени от необяснимата разлика в цените, при които бяха сключени сделки с книжа от България-К - Костенец. На 31 март бяха продадени 37 515 акции от това предприятие по 854 лв. всяка, а още на следващият ден бяха продадени нови 101 765 акции по 12 706 лв. за акция.


Другите по-големи сделки, сключени през последната седмица, бяха продажбата на акции на предприятия, появили се за първи път на пода. По 5100 лв. бяха продадени 111 589 книжа от никополското ЗМК, а 4731 акции от Плам-български кибрит смениха собствеността си срещу 20 910 лв. всяка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във