Банкеръ Daily

Общество и политика

Извинителните бележки за изборите ще се преценяват индивидуално

Всяка извинителна причина да не се гласува ще се преценява индивидуално на базата на предоставените документи. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

С въвеждането на задължителното гласуване през пролетта депутатите предвидиха и възможност за "извинение" при невъзможност да се стигне до избирателните секции. Хората, които не гласуват, следва да удостоверят причината за това с документ пред общинската администрация, която води и избирателните регистри на населението, въз основа на които се изработват и избирателните списъци.

Андреев припомни пред Радио "Фокус", че единствената неблагоприятна последица, в случай че избирателят не е гласувал в два поредни избора от един и същ вид, е той да бъде заличен от избирателните списъци. "Законодателят е определил, че ще следва да бъдат изготвени правила, въз основа на които да бъдат уредени вписването в избирателните списъци, както и процедурата по предоставянето на извинителните документи. Това е въпрос, които тепърва ще бъде разглеждан", коментира говорителят на ЦИК.

Той посочи, че задължителното гласуване може да бъде отменено в бъдеще, тъй като в Конституционния съд вече има подадено искане за това. "Засега обаче задължителният вот е налице и всеки гражданин би трябвало да се съобрази с това", посочи Андреев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във