Банкеръ Daily

Общество и политика

Изваждат "Монтажи" изпод шапката на Държавната консолидационна компания

В Министерския съвет е внесен доклад за изваждане на компания "Монтажи" от Държавната консолидационна компания и поставянето й под прякото управление на Министерството на икономиката.

Това обяви министърът на икономиката Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет.

Този процес предстои да започне, като неговата цел е да се предотврати ситуацията със злоупотребите с 400-те язовира, които "Монтажи"  са строели без търгове и обществени поръчки.

"Бяхме останали с десетина язовира, напълно недовършени, празни, затревени" - отбеляза министър Петков.

Той припомни и че още миналата сряда е бил спрян проектът за правителствения комплекс в "София Тех Парк", който Държавната консолидационна компания бе възложила на "Монтажи".

В момента се прави анализ на цялата дейност на "Монтажи", така че да се предотвратят поредни злоупотреби, които "се случват и даже, докато говорим сега" - подчерта министърът на икономиката. При досегашната ситуация министърът на икономиката няма досег до това, което се случва в "Монтажи", защото компанията е под управлението на Държавната консолидационна компания, която си има независим борд.

"Такъв тип стъпаловидни структури с шапки -компании са били най-добрата предпоставка за изтичането на нашите средства. Те прикриват и отговорността на министъра" - подчерта Кирил Петков.

Предстои и "Еко Антрацит", и "Екоинженеринг" да бъдат преместени в Министерството на околната среда и водите.

За държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" се обмисля да премине към Министерството на земеделието.

Тези стъпки ще променят структурата на Министерството на икономиката, "което ще се раздели с несвойствените си дейности, в които изтичаха парите ни, и ще се фокусира само върху икономическото развитие", подчерта министър Петков. Той обяви и че по време на заседанието на Министерския съвет са обсъждали дали и как Агенцията за иновации да премине под координацията на Министерството на икономиката, така че заедно с Министерството на образованието и заедно с вицепремиера, който отговаря за евросредствата, да бъде използвана по най-добрия начин, а не както досега - без ясна идея.

Министър Петков добави и че Министерството на икономиката ще стане модерно и ще бъде двигател за развитие, когато работи заедно с вицепремиера по еврофондовете и използва обединените сили и ресурси на Българската банка за развитие, на Българската агенция за чужди инвестиции, на "Малки и средни предприятия", на "Българската агенция за експортно застраховане", на Иновационния фонд. Той обяви и че е готов да отдели цялото си време - толкова, колкото е необходимо, за да обясни на следващия министър на икономиката, какво той и екипът му предлагат и смятат за необходимо да се направи за бъдещото развитие на страната.

На въпрос защо е отказал покана да бъде в следващия кабинет, министър Петков отговори, че много държи на екипността, а и "един министър пролет не прави" особено когато става дума за Министерството на икономиката. За всички свои планове то трябва да има подписа на министъра на финансите и когато той има друга визия, Министерството на икономиката се превръща в Министерство на маркетинга. "Аз не съм министър на маркетинга - искам да правя икономически стратегии. Ние сме отбор. Същото се отнася и за министъра на образованието, защото няма как да говорим за иновации и да правим преструктуриране, ако министърът на финансите няма същата визия" - подчерта Кирил Петков. 

Във връзка с протести във ВМЗ - Сопот, министър Петков обясни, че там недоволството не е заради него и не се иска неговата оставка, а е свързано с желанието им техният борд да се преразгледа от Държавната консолидационна компания. Министърът е успокоил протестиращите, като е обяснил, че този четвъртък (5 август) приключва конкурсът за нови директори в Държавната консолидационна компания и надеждата е в него да заработят поне три нови фигури, които да дадат нова сигурност и посока за ВЗМ-Сопот.

"Говорихме със синдикатите и нещото, около което се обединихме, е, че ако се спре нецелесъобразното изтичане на средства и управлението на ВМЗ-Сопот стане по-прозрачно, то така най-добре ще се гарантират заплатите на работниците" - подчерта министър Петков. Той призна и че много би се радвал, ако и ВМЗ-Сопот излезе изпод шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК), в чието съществуване той дори не вижда смисъл. Проблемът е, че ДКК има голям заем към Българската банка за развитие и ако тя бъде лишена и от ВМЗ-Сопот, това ще създаде проблем на банката.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във