Банкеръ Weekly

Общество и политика

Извадихме здравеопазването от кошчето за боклук, хвали се Андреева

Министърът на здравеопазването Таня Андреева отрече да се е срещала с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да й уреди пост. Това обяви самата тя пред журналисти, като повод за коментара й стана изказване на бившия премиер, че Андреева е идвала на срещи в централата на ГЕРБ, за да бъде назначена като директор на болница "Шейново".

"Не съм кадър на ГЕРБ и дори не знам къде се намира централата им", заяви категорично здравният министър. Тя отново отправи критиките си честата смяна на министри при предходното правителство и "тежката артилерия" в лицето на бившия министър Десислава Атанасова, както преди време самата тя се определи. "Заради всичко това здравеопазването беше докарано до абсолютна разруха", подчерта Андреева.

По повод поисканата й от ГЕРБ оставка тя припомни, че още в самото начало на своя мандат тя се е сблъскала с този проблем. Въпреки атаките обаче, по думите й, тя е започнала тежки промени в сектора, оказали се болезнени за всички по веригата. „Безспорен факт е, че това правителство извади здравеопазването от кошчето за боклук по отношение на Споразумението за партньорство, след като се разработи здравна стратегия, план за действие с финансова рамка и те бяха одобрени от ЕК“, смята министърът. Здравеопазването се извежда като подприоритет в споразумението с ЕК, което означава, че ще има по-добро финансиране през следващите години, изтъкна още тя.

Таня Андреева обеща още до седмица да отговори дали ще поиска оставката на Ива Станкова като директор на Фонда за лечение на деца в чужбина. Това обаче ще стане, след като министърът се срещне със самата Станкова и с Обществения съвет, който следи работата на фонда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във