Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИЗУМРУДИТЕ НА БУБ СЕ ПОЯВИХА В НОВО АМПЛОА

Ако Балканска универсална банка успее по някакъв начин да се спаси, ще трябва да направи изумруда свой символ. Явно това е камъкът, в който се кълнат акционерите на банката, управлявана вече два месеца от квестори - Жельо Добрев и Кирил Коташев.


Първоначално акционерите на БУБ разчитаха да увеличат капитала й, като апортират в него два изумруда, предлагани от регистрираната в Ирландия фирма Боденстаум инвестмънт. Операцията, с която се бе заел лично председателят на надзорния съвет на БУБ Васко Нинов, обаче не носеше така необходимите на банката свежи пари и затова не получи благословия от БНБ.


Васко Нинов явно не се е отказал да реши проблемите на банката чрез скъпоценните камъни. След като не ги одобряват за апорт в капитала, камъните се появяват в ново амплоа. Вестник БАНКЕРЪ научи, че Нинов е предложил на Валентин Георгиев - синдика на фалиралата БАЛКАНБАНК, да откупи вземането й към БУБ за 2.5 млн. щ. долара, като плати с един от изумрудите.


Георгиев явно не е останал безразличен към предложението на Нинов и е информирал за тази възможност БНБ. Поне така твърдят запознати със случая финансисти, но Централната банка засега се въздържа да дава каквато и да е информация.


Валентин Георгиев е поискал мнението на експерти от управление Банков надзор за изумрудената операция, но е намекнал, че не е длъжен да се съобразява с него, тъй като действията на синдика се одобряват единствено от съда. Според Георгиев сделката дълг срещу изумруд е изгодна, тъй като камъкът е оценен за над 4.5 млн. щ. долара. Ако с него Васко Нинов откупи вземането на БАЛКАНБАНК към БУБ, според Георгиев несъстоятелната БАЛКАНБАНК ще придобие един ликвиден актив. Друг е въпросът дали синдикът на БАЛКАНБАНК знае как, на кого и за колко ще продава въпросния скъпоценен камък.


При положение че сделката с БАЛКАНБАНК се състои, Васко Нинов пък ще отърве БУБ от най-голямото й задължение. Подобна операция веднъж вече бе извършвана. В средата на миналата година синдикът на АГРОБИЗНЕСБАНК Огнян Герджиков прие Токуда Кредит Експрес Банк да му прехвърли собствеността върху две сгради, вместо да му върне 7 млн. нови лева.


Що се отнася до другите дългове на БУБ, докато квесторите Жельо Добрев и Кирил Коташев търсят парите й по сметките в Атина, акционерите й правят усилия да уредят задълженията й. Трябва да се признае, че действията им не са съвсем безрезултатни. Миналата седмица са изчистени всички чакащи в сетълмента плащания, които са били около 40 хил. нови лева. Запознати със ситуацията в банката твърдят, че са предоговорени и задълженията й към фирма Кортес - над 900 хил. щ. долара . По неясни до момента причини синдиците на фалиралата КАПИТАЛБАНК все още не са си поискали 200 хил. щ. долара, които им дължи БУБ. Ситуацията е направо комична - в банката няма пари (ако не се броят 700-те долара в атинския клон на Банк ъф Сайпръс), но тя няма и изискуеми задължения. А докато цари такова равновесие, БНБ трудно може да намери достатъчно аргументи, за да й отнеме лиценза.


Мотивът недостатъчна капиталова база е твърде хлъзгав и лесно може да бъде атакуван в съда. А на Централната банка явно й е дошло до гуша от съдебни дела. Тъй или иначе, съдбата на БУБ трябва да се реши до 27 март 2000 г., когато изтича тримесечният мандат на нейните квестори. Познавачи на настроенията в БНБ обаче твърдят, че до две седмици ще стане ясно дали лицензът на БУБ ще бъде отнет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във