Банкеръ Daily

Проф. Иво Христов:

Изтъркано е на всеки 10 години да идва по един "спасител"

"Живеем в страна, от която трябва да се срамуваме заради политическите режими в последните 12 години. Когато те не са на върха на хранителната верига, за тях това е хаос. Управляващите превърнаха България в срама на Европа във всяко едно отношение. Дават се икономически и политически аргументи колко сме деградирали в едно или друго отношение, но за мен най-потискащо е моралното разложение в страната. БСП съчетава в себе си две неща - социалната и националната идея.

Това заяви пред БСТВ проф. Иво Христов, водач на листата на "БСП за България" в Пловдив-град.

"Изтъркано е на всеки 10 години да идва по един "спасител", но нацията иска такъв в захлас. Така беше с царя и Борисов. Разчитам на здравия разум на българина. В национален мащаб, ако някой разчита на някакъв Крали Марко, който със замах на сабята ще отмени земното притегляне, нещо се е объркал", допълни той.

Проф. Христов фокусира вниманието върху част от основните проблеми на Пловдив и страната.

"Голяма част от проблемите, които хората ни представиха на срещите с тях са от местен характер. Проблеми свързани с ВиК-системи, застрояване и други. Не може да се реши конкретен проблем, без да се реши цялостния. Пловдив е образец за това как се финансират скъпи проекти, а неща, които са толкова необходими като проблеми с комуникациите, водната инфраструктура, не се решават с години. Голям проблем за Пловдив, както и за София и Черноморските ни общини, е огромното застрояване, което е узаконена, каменна корупция. Трябва да се възстанови държавността, трябва да се поставят сериозно въпросите, свързани със спазването на правовия ред. Премахването поне на най-драстичните форми на корупция е от изключителен приоритет", обясни проф. Христов.

По думите му вече на четвърта, пета генерация от нашите деца им се изтрива тази част от колективната памет, която прави от хората народ. "Хората без памет стават стадо. Това не е случайно, а абсолютно целенасочен процес и не се случва от вчера. Всички проблеми с учебниците, начина по който се води образованието и финансирането му също. Проблемите на здравеопазването в България не са проблеми на пари. Това е най-финансираната система в страната в момента. Към днешна дата непреките, косвени плащания от хора са 10 милиарда, в сравнение с 800 млн. през 2010 г. Деленето на частни, държавни и общински болници е в полза на едните, за сметка на другите и в разрез с Конституцията“, допълни той.

Кандидатът за депутат изрази мнението си и за листата на БСП в Пловдив-град. "Нашата листа е представителна извадка на институционалната памет на Пловдив и на онази България, която загубихме. Тук има хора, които са управлявали огромни икономически агломерации, хора, които са имали възможност да се конкурират с големи западни и източни компании. Тяхната институционална и икономическа памет трябва да бъде възпроизвеждана и да бъдат ползвани, защото са специалисти с уникален и реален опит. Трябва да се върне българската национална гордост", обобщи проф. Иво Христов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във