Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИЗТОЧНА ЕВРОПА ИЗПЪЛЗЯВА ОТ КРИЗАТА

На проведената на 11 и 12 май в Киев годишна среща на Европейската банка за възстановяване и развитие се очакваха близо 5000 гости, но пристигнаха само около 2000. Въпреки слабото присъствие гуверньорите отбелязаха една успешна година. Общото впечатление за региона на Централна и Източна Европа е, че е постигнат значителен прогрес в приватизацията, либерализацията на търговията и постигането на макроикономическа стабилност. Според експертите на банката бившите социалистически страни навлизат в нов етап на реформата, чиито приоритети са увеличаването на ролята на частния сектор, преодоляването на препятствията пред присъединяването на страните към Европейския съюз и привличането на чуждестранни инвестиции, които да станат основата на един стабилен икономически растеж. Ролята на чуждестранните инвеститори се оценява като особено важна, защото те трябва да помогнат на прехода със своя опит и да въведат западните стандарти в икономическите взаимоотношения.


В словото си действащият президент на ЕБВР Чарлз Франк отбеляза успехите на банката, но заяви, че пред страните, в които тя оперира, все още стоят някои сериозни проблеми:


- бюрокрация, от която страдат най-вече средните и малките предприятия;


- лоша данъчна политика и слаба данъчна администрация;


- неефективни регулиращи органи в такива сектори като банковото дело, финансите и опазването на околната среда;


- лошо законодателство за обявяване в несъстоятелност;


- нива на престъпността и корупцията сред най-високите в света.


Процесът на

подпомагане на страните

които кандидатстват за членство в Европейския съюз, предизвика различия между основните акционери. Въпросът бе дали усилията да се концентрират върху най-добре представящите се страни, или върху тези, които все още бавно напредват по пътя на реформите, но където участието на банката може да изиграе по-значителна роля. Според ръководителя на делегацията на САЩ Дейвид Липтън ЕБВР трябва да е по-слабо активна в по-развитите държави, защото финансирането там може да дойде и от други донори. Коментарите по тази тема обаче бяха различни. Мандатът на банката изисква тя да инвестира парите си там, където те ще предизвикат най-силен ефект. ЕБВР например е единственият източник на дългосрочно финансиране за бившите съветски републики в Централна Азия. От друга страна, както отбеляза изпълнителният вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка Волфганг Рот, ЕБВР не е била създадена преди седем години, за да подпомага присъединяването към Европейския съюз. Същевременно той не пропусна да допълни, че не е била създадена и за да помага на американски петролни компании да печелят богатства в Централна Азия.


На годишната среща в Киев

не беше избран нов президент на банката

но се появиха две кандидатури. В мястото на подалия оставка Жак Деларозиер са се прицелили неговият сънародник Филип Лагайет и германецът Хорст Кьолер. Шансовете на французина бяха оценени като минимални, а Кьолер получи подкрепата и на британския премиер Тони Блеър. Германецът е бивш председател на Асоциацията на немските спестовни каси и преди това е участвал като представител на германското Министерство на финансите в преговорите по присъединяването на Германия към Европейската банка за възстановяване и развитие.


Всъщност, може би най-точното обяснение за кандидатурата на Хорст Кьолер даде неговият сънародник Гюнтер Винкелман, който след седем години работа като изпълнителен директор в ЕБВР наскоро подаде оставка: За разлика от французите, датчаните, англичаните или американците, германците нямаме свой представител начело на международните финансови институции. И наистина, французинът Мишел Камдесю в момента управлява МВФ, датчанинът Вим Дуйсенберг е начело на Европейската централна банка, а президент на Световната банка е американецът Джеймс Улфенсън.


Очакванията са решението за избора на нов ръководител на ЕБВР да бъде взето на срещата на Г-7 в Бирмингам в края на тази седмица. Много е вероятно сегашният президент Чарлз Франк да се върне на предишната си длъжност като първи вицепрезидент.


В Киев презентации направиха всички страни

в които оперира банката

и гостите имаха възможност да зададат въпроси на представителите на техните правителства и централни банки. От държавите Балканския полуостров най-голям интерес бе проявен към представянето на северната ни съседка Румъния. Инвеститорите искаха да разберат дали страната се е стабилизирала след политическата криза, но еднозначен отговор не беше даден. Коментарите след срещата бяха в посока, че е необходимо да се изчака поне още шест месеца, за да се прецени дали се е възстановила макроикономическата стабилност. Слабо беше посетена презентацията на Босна и Херцеговина. Равнището на брутния й вътрешен продукт днес е едва 10% от това преди войната. Изненадващо за много от присъстващите, босненците дадоха възможност и на представител на сръбското правителство да направи кратко изложение. Поради обясними причини ЕБВР все още не оперира в Сърбия.


Сериозен интерес предизвика руската делегация, водена от шефа на Централната банка Сергей Дубинин. Заявено бе, че новото правителство ще наложи сериозна финансова дисциплина и ще намали бюджетния дефицит, като целта е през 2001 г. той да достигне до 3.5 процента.

Нашето представяне

беше в най-голямата зала на Украинския дом, където се провеждаше годишната среща. На него присъстваха най-вече инвеститори, които досега нямат бизнес с България. Основните доклади изнесоха вицепремиерът Александър Божков, подуправителят на БНБ Валентин Цветанов, Люба Ангелова от Агенцията за чуждестранни инвестиции и изпълнителният директор на Банковата консолидационна компания Петър Жотев. Те наблегнаха най-вече на приватизацията, като запознаха публиката с предстоящите сделки и намерението на правителството приватизацията да завърши до 2001 година. Александър Божков заяви, че преките и портфейлните чуждестранни инвестиции у нас за миналата година са над 700 млн. щ. долара, а очакванията за 1998 г. са те да надхвърлят 1 млрд. долара. Чужденците се интересуваха главно от нивото на заплатите в България и това е лесно обяснимо. От доходите зависи покупателната способност на населението. Вицепремиерът Божков увери присъстващите, че през тази година икономиката ще отбележи ръст от 4%, което ще доведе и до увеличаване на заплатите и пенсиите. В словото си пред борда на гуверньорите той поиска по-сериозно участие на ЕБВР у нас: България е петият по големина акционер на банката сред страните, в които тя оперира, и вторият по капитал на глава от населението. В същото време с 26 проекта на обща стойност от 272 млн. ECU страната е на 12-то място.


Александър Божков изрази надеждата, че сега, при новите политически и икономически условия, банката ще реагира адекватно и ще увеличи участието си у нас. Той предложи ЕБВР да засили своята дейност по привличането на стратегически инвеститори и да даде повече права на регионалните офиси при вземането на решения.


Нашата делегация използва посещението си в Киев и за многобройни срещи с

представители на западни финансови институции

- Commerz bank, Citi bank , Bankers Trust, Merrill Lynch и др. Основни теми на разговорите са били възможностите за посредничество при големите приватизационни сделки, предстоящата емисия еврооблигации на стойност 200 млн. щ. долара, възможностите и плановете на правителството за евентуални следващи емисии. Експертите на Merrill Lynch са заявили, че международните пазари са се стабилизирали след азиатската криза и времето за пускането на нашата емисия наближава. Очакванията са тя да се появи на пазара в началото на есента. Интересът към нея ще е голям, като според банкери тя ще бъде надписана три пъти. В Киев някои експерти коментираха, че България все още се смята за хит и при стабилната икономическа и политическа ситуация за правителството е по-изгодно да поиска не пет-, а десетгодишна емисия.


На срещата с главния икономист на Световната банка Марсело Селовски финансовият министър Муравей Радев е поискал международните финансови институции да координират помощта си, защото има случаи, когато за едни и същи проекти различните институции поставят взаимноизключващи се условия. Източници от нашата делегация заявиха, че предстои превалутирането на външните ни задължения от долари в германски марки, като решението за това трябва да се вземе до края на този месец.


През 1998 г. амбицията на ЕБВР е да

инвестира у нас 150 млн. ECU

Все още важи предложението на банката за отпускане на кредит за модернизация на БТК на стойност 40 млн. ECU. Но неговото одобряване ще зависи и от новия собственик на компанията, който трябва да реши дали иска парите и дали е съгласен заемът да се изплати с акционерно участие на ЕБВР в БТК. В момента банката преговаря с определената като купувач на Българска пощенска банка Номура интернешънъл - Лондон, за евентуално финансиране на сделката или придобиване на миноритарен дял в кредитната институция. ЕБВР има интерес да придобие миноритарен дял и при приватизацията на ХЕБРОСБАНК.


Последните няколко седмици ще се запомнят най-вече с разговорите между правителството и ЕБВР за бъдещето на първите четири реактора на АЕЦ Козлодуй. Проектът за подобряване на сигурността на атомната централа бе подписан през юни 1993 г. и бе на стойност 24 млн ECU. Тогава се очакваше той да завърши до 1998 г., да се спрат 1 и 2 реактор, а след това и 3 и 4. Сегашните очаквания на експертите са проектът да завърши през 2003 г., като представителите на евробанката са се съгласили реакторите да се изключат едва когато бъдат изградени заместващи ги мощности.


Страната ни може да е доволна от срещата в Киев, особено след като беше потвърдено, че ЕБВР ще увеличи два пъти участието си у нас спрямо това от миналата година. Картината за срещата обаче няма да е пълна, ако не споменем за протестиращите пред Двореца на Украйна, които носеха лозунги като: Банкери, вървете си оттук с вашите мръсни пари и Банкери, помнете октомври 1917 година. На фона на нашето представяне домакините от Украйна претърпяха сериозен провал - беше им обещана подкрепа само за малките и средните предприятия и за атомната електроцентрала в Чернобил. В страната все още няма ясна воля за реформи, а ние вече много добре знаем до какво води това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във