Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИЗТОЧНА ЕВРОПА И АЗИЯ В ЦЕНТЪРА НА ВНИМАНИЕТО

Вниманието на валутните търговци и през изминалата седмица бе приковано върху Япония, развиващите се пазари от Сеул до Бомбай и икономиките в преход. Пикантна добавка беше Австралия, чиято валутна единица се обезцени рязко спрямо щ. долар, главно под влияние на пропадащите цени на златото, достигнали най-ниските си стойности от 12.5 години насам.


Несигурността около финансовата система в Япония и икономическата ситуация в Югоизточна Азия (главно в Южна Корея) продължиха да тежат върху японската йена. За да подкрепи боледуващите си финансови институции централната банка на Япония беше принудена да подсигури допълнителен ресурс на паричния пазар, което свали лихвата по депозитите overnight до рекордните 0.15% годишно. Близки до пазара източници съобщават, че стойността на паричните интервенции е около 25 млрд щ. долара. Действията на централната банка намалиха наполовина допълнителната премия, достигаща до 1% над официалния LIBOR, която японските банки бяха принудени да плащат за финансирането си от междубанковия пазар. Йената понижаваше и повишаваше стойността си спрямо основните си конкуренти в зависимост от изявленията на официалните икономически и правителствени представители. Във вторник финансовият министър Мицузука и заместникът му Сакакибара изразиха безпокойството си от обезценяването на йената. Те заявиха, че ако се наложи, ще вземат подходящи мерки в подходящо време, за да овладеят процеса.


Въпреки вербалните интервенции обаче валутните търговци са на мнение, че е абсолютно безсмислено да се купуват йени. От една страна, продължаващата слабост на азиатските валути се отразява крайно негативно върху японската йена. На второ място, натиск върху валутата оказва експозицията на японските банки, отпуснали заеми на стойност около 24 млрд. щ. долара на Южна Корея. На трето място идват колебанията на правителството около използването на държавни средства за защита на вложителите и за създаване на защитна мрежа за японската финансова система. А без всеобхватни мерки за заздравяване на капитала на японските институции няма да се постигне траен успех. На четвърто място, ефективни интервенции от страна на централната банка на Япония са малко вероятни. Ниският икономически ръст (0.9% ръст на БВП за третото тримесечие на годината) и застрашената банкова система едва ли биха позволили на японската централна банка да интервенира в момент, в който тя дори подсигурява допълнителна ликвидност на паричния пазар. В петък психологическото ниво от 130 JPY/USD беше пробито, а следващата цел е 133 JPY/USD.


През последните няколко седмици руската рубла попадна под ожесточен натиск главно поради масираните продажби на емитираните от руското правителство облигации (GKOS). Търговците в Москва твърдят, че някои южнокорейски банки и инвеститори намаляват вложенията си в тези ДЦК поради вътрешните си проблеми, несигурността около кабинета на Русия и бюджета й за 1998 година. В понеделник миналата седмица руската рубла достигна рекордно ниското спрямо щатския долар ниво от 5959.60 Rb/USD, въпреки интервенциите на централната банка. Това принуди банката да повиши лихвените проценти за втори път в рамките на един месец. Така ломбардният лихвен процент по кредитите достигна до 36%, а на проведения в сряда аукцион за ДЦК беше постигнат среден лихвен процент от 41.34%, което предизвика масови покупки на рубли. Официални представители от руската централна банка потвърдиха, че Русия ще потърси краткосрочен заем от около 2 млрд. щ. долара от западноевропейски търговски банки, за да запълни недостига във валутния си резерв за идващите месеци. Според валутни анализатори рублата е застрашена от крах и по всяка вероятност ще повлече и германската марка и френския франк, ако продължи да се обезценява. Въпреки че в края на седмицата се забеляза известна стабилизация на руската валута, опасността още не е отминала.


Чешката крона също пострада. Още в понеделник, след оставката на министър председателя Вацлав Клаус, тя рязко падна спрямо германската марка и щатския долар, което принуди централната банка на страната да повиши доходността по двуседмичните репо-операции на 18.5%, а по едноседмичните - на 19 процента. Това стабилизира чешката крона, а представители на централната банка заявиха, че не виждат реална промяна във фундаменталните икономически фактори, за да се получи рязко обезценяване на валутата.


По политически причини продължи да се обезценява и индийската рупия. Но по мнение на пазарни анализатори проблемите на Чехия, с население само около 10 млн. души, направо бледнеят на фона на азиатските и по-специално на индийските. А на Индия през последните 30 години се гледаше като на страната на бъдещето. Същевременно продължи и сривът на валутите от Югоизточна Азия.


На този фон резервните валути също имаха проблеми.


Втора седмица швейцарската национална банка се бори самоотвержено срещу стремително поскъпващия швейцарски франк. Говорителят на банката заяви, че силата на валутата е обезпокоителна, а политиката на щедро подсигуряване на допълнителна парична маса на вътрешния паричен пазар продължи и през изминалата седмица. Целта на централната банка беше да поддържа краткосрочните лихвени проценти на ниски нива и да ограничи ръста на швейцарския франк, особено спрямо германската марка. Силната местна валута застрашава конкурентоспособността на швейцарските износители на пазарите в Европа. В четвъртък, съвсем логично, централната банка остави непроменен сконтовия си лихвен процент.


Британският паунд, който в последните две-три седмици измести германската марка като предпочитана резервна валута главно спрямо японската йена, имаше доста бурна седмица. Европейската сесия в понеделник започна на нива 2.9860 DEM/GBP, 1.6825 USD/GBP и 216.80 JPY/GBP (най-високата стойност на паунда спрямо йената от септември 1992 г.) и завърши в петък съответно на 2.95 DEM/GBP, 1.65 USD/GBP и 214.60 JPY/GBP. Като главно извинение за търговците, реализиращи печалби, послужи решението на английската централна банка да остави непроменен основния лихвен процент, изхождайки от публикуваните в рамките на очакванията данни за икономиката на страната.


До голяма степен слабостта на германската марка, особено спрямо щатския долар, се дължи на несигурната обстановка в Русия, чиято валута рязко се обезцени. Според специалисти от немски търговски банки повечето инвеститори имат в портфейлите си прекалено големи експозиции на дългови инструменти от Русия и от другите страни от Източна Европа. Във вторник миналата седмица представители от Бундесбанк предупредиха, че силният ръст на долара спрямо марката би влошил инфлационната обстановка в страната и би навредил на ценовата стабилност. Като цяло публикуваните през седмицата данни за икономиката на Германия бяха очаквани. БВП за третото тримесечие отбеляза ръст от 0.8% спрямо второто тримесечие и 2.3% в сравнение със същия период на миналата година; промишленият продукт за октомври нарасна с 1.8% в сравнение със септември; промишлените поръчки намаляха с 0.8% през октомври в сравнение със септември, а Бундесбанк остави лихвения процент по репо-операциите си непроменен. Валутата отбеляза спад от около 1.5 пфенига спрямо долара в петък след публикуваните почти двойно по-високи от очакваните данни за заетостта в САЩ за ноември и ниското ниво безработни от 4.6 процент.


У нас от половин година спокойствието на валутния пазар се превърна в традиция. Изтъргуваните на вътрешния междубанков валутен пазар обеми бяха в рамките на 50 млн. г. марки/ден с дял на сделките в долари от 70 процента. Големият дял на доларовите операции се дължи главно на засилващите се позиции на щатската валута на международния валутен пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във