Банкеръ Daily

Общество и политика

Източна България е пред водна криза - в Бургас ще има вода до следващото лято

Бургас и Варна са заплашени от воден режим, предупреди екоминистерството. 

Язовир "Камчия" е основен източник за питейно-битови нужди на Варна и Бургас. През август миналата година полезният обем в него е бил 124 милиона кубични метра вода. Сега той се е свил до 65 милиона кубични метра.

Язовир "Жребчево" се използва за напояване на Сливен и Нова Загора. 149 милиона кубични метра е полезният му обем за миналия август,  96 милиона - през този.

Числата за язовир "Копринка" сочат - спадане на полезния обем от 75 милиона кубика през 2019 до 61 милиона през август тази година.

Един от вариантите за предотвратяването на водна криза във Варна е градът да се включи към язовир "Цонево". Полезният обем там обаче е спаднал от 160 милиона кубични метра миналата година на 107 милиона през 2020 г.

„Язовир „Ястребец“, който трябва да има 12 милиона (кубика), и в момента не даваме на земеделците. Пазим водата за гражданите на Антоново, те са 2000 души. Пазим цял язовир, защото е питеен на един град – Антоново. Язовир „Тича“ – „Тича“ и „Камчия“ са от двете страни на Стара планина, на едно и също място, четвърта година не вали там. Язовир „Тича“ захранва Шумен, Търговище и Велики Преслав. Шумен и Търговище съм ги помолил да си направят собствените сондажи и цялата индустрия да премине на собствени водоизточници, за да не хабим питейна вода. В Търговище го правят, а в Шумен – не. Имаме вода за още две години там, но трябва да мислим, ако не падне дъжд, какво правим след това“, обясни ресорният министър Емил Димитров пред bTV.

„Жребчево“ е язовир, който 15 години не се пълни от язовир „Копринка“, а всъщност това е Тунджа. Големият дебат е дали водата на Тунджа да продължи по Тунджа. Ние искаме максимално дълъг период да изкараме: за Шумен – 2 години; за Варна – поне 4 години; за Бургас искаме година-година и нещо. В момента за Бургас имаме до май-юни, а искаме да изкараме до следващата Нова година. Едно е да разчиташ на една зима, а друго на две. Ако падне дъжд и сняг, няма да го водим този разговор“, допълни екоминистърът.

„Моята прогноза е, че тази водна криза няма да се състои. Както беше правилно отбелязано, Варна има много сериозни резервни източници. Лимитите, които Варна взима от язовир „Камчия“ вече са намалени от 3,6 млн. кубика на 2,6 млн. кубика, което е сериозна разлика. Варна има алтернативни източници. Единият е язовир „Цонево“, но доставната цена наистина ще бъде десетина пъти по-висока“, заяви пред медията бившият регионален заместник-министър Добромир Симидчиев.

Според Симидчиев причините за настъпващото безводие в Източна България е както сушата, така и потреблението на водата.

Големият проблем за язовирите е, когато имаме 2-3 години с по-сериозно засушаване. Такова има в Източна България, но не толкова критично, смята бившият регионален заместник-министър, който отбеляза, че водната криза в Перник е променила начина, по който гледаме на подобни проблеми, което е нещо добро, защото се готвим за тяхното решаване по-рано.

„В потреблението на вода има какво да се желае. Там трябва да се окаже сериозен натиск на колегите, които управляват ВиК дружествата за намаляване на водните количества. 2000 г. София ползваше 270 млн, кубика вода на година. В момента консумацията е 130-140 млн.“, каза Симидчиев, според когото трябва да се предприемат стъпки за намаляване на загубата на вода в преносната мрежа, както и на консумацията.

Питейните водоеми нямат проблеми с ВЕЦ-овете и те не са причина за намаляването на техния обем, защото нивата им се контролират много строго, смята бившият зам.-министър..

Изсичането на горите е проблем по отношение на безводието, тъй като водите не се задържат в язовирите, обясни експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във