Банкеръ Daily

Общество и политика

Изтича срокът за участие в поръчката на ЦИК за машини за гласуване

Председателят на ЦИК Александър Андреев

Днес е крайният срок за подаване на заявления по обществената поръчка на Централната избирателна комисия за доставка на машини за гласуване и софтуер за тях. Конкретните предложения ще са ясни в следващите дни. Това обяви председателят на ЦИК Александър Андреев.

Андреев поясни, че сега сдействащите разпоредби в Изборния кодекс не предвиждат възможност за гласуване с подвижна избирателна кутия за хората, които евентуално ще са поставени под карантина. А извън тези рамки, които са определени в Изборния кодекс, нито Централната избирателна комисия, нито който и да било друг правоприлагащ орган би могъл да излезе, тъй като това би могло да постави под риск самия изборен процес, смята председателят на комисията.

Междувременно президентът Румен Радев съобщи, че ще насрочи парламентарните избори за 28 март догодина. Той отхвърли съмненията, че е възможно отлагането на вота заради пандемията от коронавируса. 

"Изборите трябва бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот", подчерта държавният глава.

Той призова да се създадат необходимите условия от изборната администрация, изпълнителната и законодателната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във