Банкеръ Weekly

Общество и политика

Изстраданите пари тръгват към Атина

Финансовите министри на еврозоната одобриха изплащането на 49.1 млрд. евро от спасителните кредити за Гърция, за да я предпазят от неплатежоспособност. Подписите бяха положени на 13 декември в Брюксел. Задържаният от юни кредитен транш в размер на 34.3 млрд. евро ще бъде преведен през следващите няколко дни, а останалата част от сумата ще бъде изпратена през първото тримесечие на 2013-а. Одобрените преводи ще върнат ликвидността на гръцката икономика, коментира с облекчение на пресконференцията след съвещанието еврокомисарят по паричните въпроси Оли Рен.


До подписите се стигна с родилни мъки и след като Атина осъществи успешно акцията по обратно изкупуване на държавни облигации за 31.9 млрд. евро, благодарение на която гръцкият публичен дълг до 2020 г. трябва да слезе до 124% от БВП. Обратното изкупуване на дългови книжа беше задължителното условие МВФ да преведе своя дял от една трета от спасителния транш за Гърция. Обратното изкупуване се отнасяше за книжа с общ номинал 62 млрд. евро, емитирани през март, когато Гърция преструктурира задълженията на частните инвеститори.


Операцията не премина гладко и се наложи Атина да удължи крайния й срок от 17 ч. лондонско време на 7 декември до 12 ч. на 11 декември. Причината беше, че първоначално планираното количество книжа за обратно изкупуване от 30 млрд. евро не бе достигнато и се наложи гръцкият кабинет да допре до местните банки, за да не се изложи. По оценка на гръцките кредитори участието им в търга може да им донесе около 2 млрд. евро загуби, съобщи управителят на Гръцката централна банка Георгиус Провопулос. Без да дава повече детайли, той допълни, че банковите групи водят преговори с финансовото министерство за възстановяване на част от щетите чрез данъчни отстъпки.


Финансовите министри от еврозоната са обсъдили транзакцията на конферентен разговор на 12 декември и са стигнали до заключение, че няма непреодолими пречки за превеждането на спасителните средства за южната ни съседка. В писмо до германските законодатели, с което разполагат репортери на Ройтерс, финансовото министерство на страната е препоръчало да се платят кредитните траншове, защото като цяло операцията по обратното изкупуване на облигации може да се нарече успешна, и гарантира, че гръцкият дълг ще стане управляем. Управителният директор на МВФ Кристин Лагард също изрази задоволството си от изхода на аукциона в късните вечерни часове на 11 декември, след като видя резултатите, които гръцкото правителство показа конфиденциално на международните кредитори.


Атина е доволна от резултатите от обратното изкупуване на облигации, въпреки че поиска допълнително 1.29 млрд. евро над отпуснатите за целта 10 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност, за да плати за предложения на аукциона дълг за 31.9 млрд. евро. Средната цена на сделката е грубо 33.8% от номинала на купените облигациите, съобщи гръцката агенция за управление на дълга. От писмото на германските финансисти пък става ясно, че в резултат на транзакцията Атина е успяла да понижи публичните си задължения с 9.5% вместо с първоначално очакваните 11 процента. Което означава, че гръцкият дълг ще падне през 2020-а едва до 128% от БВП, а не до гонените 124 процента. Берлин обаче посочва, че изискваният от МВФ таван все пак би могъл да се постигне чрез по-ниски лихви за обслужване на заемите от спасителния пакет за страната. Другата опция е нов търг за обратно изкупуване, организиран за онези частни собственици на дългови книжа, които не са участвали в операцията по преструктуриране на гръцките задължения през март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във