Банкеръ Daily

Общество и политика

Изслушват управителя на БНБ в комисията „Магнитски”

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

Временната парламентарната комисия „Магнитски” ще изслушва управителя на Българската народна банка. Очаква се пред депутатите Димитър Радев да даде информация дали наложените санкции на български граждани са повлияли на българската банкова система.

На изслушване пред временната комисия е и министърът на правосъдието. Янаки Стоилов трябва да обсъди с членовете на комисията необходимите законодателни промени за ограничаване на негативите върху българската финансова и икономическа система.

В началото на август депутатите гласуваха единодушно създаването на "временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните български органи във връзка с наложените" санкции по закона "Магнитски".

На 2 юни САЩ наложиха санкции на общо шестима българи по два различни закона. Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков са тези, които са посочени като причастни към корупция по глобалния закон "Магнитски". Сред ограниченията, които законът предвижда, е и блокиране на собствеността им на територията на САЩ, както и мерки срещу 64 фирми и организации, свързани тях.

Дни по-късно Министерството на финансите в София създаде собствен черен списък на фирмите, асоциирани с тримата, като възпроизведоха в него имената на компаниите, посочени от САЩ. Беше съобщено, че той ще се попълва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във