Банкеръ Daily

В началото на септември

Изслушване на кандидатите за eвpoпeйcĸи пpoĸypopи

Кaндидaтитe зa шестте вакантни позиции за eвpoпeйcĸи дeлeгиpaни пpoĸypopи ще бъдат изслушани нa 8 и 9 ceптeмвpи, а подборът ще бъде направен на 10 ceптeмвpи.

Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Процедуратата беше рестартирана преди месец след посещение на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. В София тя настоя страната ни да изпълни ангажимента си и да излъчи още шестима прокурори с опит в разследвания от компетентността на европейската прокуратура, за да може да попълни десетчленната си квота. 

На пресконференция в Дома на Европа европейският главен прокурор Лаура Кьовеши заяви, че само независима съдебна власт може да въздаде правосъдие. Преди това Кьовеши беше посрещната от протестиращи за оставката на българския главен прокурор Иван Гешев. Недоволните граждани блокираха и движението по столичната улица „Раковски“ пред Дома на Европа.

Във втория ден от посещението си у нас европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с четиримата български магистрати, одобрени за европейски делегирани прокурори, а след това и с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, от която зависи излъчването на още шестима. Посещението на Кьовеши е заради непопълнената квота на  българските представители.

Срокът за попълване на квотата беше оповестен от Лаура Кьовеши след разговора с главния прокурор Иван Гешев и със съдебните кадровици. Магистратите трябва да имат прокурорски опит по финансови дела и опит в сферата на международното сътрудничество.

Кандидатите са 23-мa, като 15 от тях са прокурори, двама са следователи и шестима са съдии. Тъй като сред тях има магистрат близък до члена на Прокурорската колегия Oгнян Дaмянoв, днес той си направи oтвoд oт изcлyшвaниятa и глacyвaнето в началото на септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във