Банкеръ Weekly

Общество и политика

Изслушаха партийните кандидати за ЦИК

Правната комисия в парламента изслушва близо 4 часа кандидатите за членове на ЦИК, номинирани от партии и коалиции.

„Пропорционалното представителство трябва да бъде на база 13 делено на 4-те парламентарни групи, като разделите, ще видите колко се падат членове на ЦИК на всяка една от парламентарните групи“, обясни председателят на комисията Четин Казак пред медиите.

Той очаква президентът Росен Плевнелиев да вземе „най-правилното решение“ при разпределението на партийните квоти за членове на ЦИК.

Казак обаче не коментира точно какво трябва да е разпределението, след като ГЕРБ и БСП вече влязоха в спор кой колко представители в ЦИК трябва да има.

Срокът за внасяне на окончателните кандидатури за ръководство на ЦИК от парламентарно представените партии изтича утре в 18.00 часа. 20 март е последният срок, предвиден в Изборния кодекс за избиране и съответно назначаване на членове на ЦИК. Народното събрание избира ръководството на ЦИК – председател, двама заместници и секретар, а президентът назначава с указ останалите 15 членове. По един представител ще имат НДСВ и Синята коалиция, които имат евродепутати, така партиите в НС трябва да си разпределят 13 места.

Според Четин Казак процедурата, която беше предвидена като публична и прозрачна, е била изпълнена на 100% с днешното изслушване.

По думите му партиите са се справили напълно с това да предложат качествени кандидатури за членове на ЦИК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във