Банкеръ Daily

Общество и политика

Изслушаха кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет

При слаб интерес и със съвсем нисък кворум завърши първият ден от Общото събрание на съдиите, които трябва да изберат двама членове на Висшия съдебен съвет. Кандидатите са двама - съдиите Марина Михайлова и Деян Денев. Заради неучастващите съдии се наложи началото на общото събрание да бъде отложено с час. В крайна сметка започна с участието само на около 400 от близо 2200 имащи право на глас магистрати, предаде БТА.

Двамата кандидати отговориха на въпросите и очертаха приоритетите си в работата, ако получат подкрепа. Марина Михайлова определи като свои приоритети обучението на магистратите, независимостта им, оценяването, повишаването и преместването. Тя се обяви и за дискусия в районните и окръжните съдилища преди предприемане на конкретни действия за реформа на съдебната карта. Според нея ВСС приоритетно трябва да използва механизмите за поощренията на магистратите. Михайлова поиска и всички процеси на съдебната власт да бъдат електронни.

За Денев предизвикателства пред ВСС са възможността да се откликне на обществените очаквания за качествена съдебна реформа, отстояването на независимостта на съдебната власт и утвърждаване на нейния авторитет, реформа на съдебната карта и електронно правосъдие. Той е на мнение, че са нужни законодателни промени в състава, структурата и избора на членове на ВСС като мерки за отстояване на независимостта на съдебната власт. Според него съставът на ВСС е добре да се обновява периодично като членовете не се откъсват от основните си професии за дълъг период.

Гласуването за двамата кандидати е следващата събота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във