Банкеръ Weekly

Общество и политика

Изродни хлипове

В момент на частично умопомрачение - резултат от гледане на изборните клипове, за да се самоопределя за 25 май, жена ми ме стресна: "Какво гледаш така опулено?". Езикът ми се заплете като при Паркинсън и се чух да отговарям: "Изродни хлипове".


От кандидатевропейската пропаганда обаче научих, че следващият гергьовски военен парад (вече от наборна войска) ще бъде командван лично от кебапчията Бареков и че БСП са страховити в шаха и бокса, където ще размажат всеки ГЕРБ-ер, мераклия за финалист в Брюксел. (За футбола нищо не се коментира, защото "Бистришките тигри" не си поплюват, както и за тениса, където червеният корт може да им се види тесен.)


После се втренчих и в плагиатствата. Предизборният клип на Надежда Михайлова досущ ми заприлича на рекламата на един перилен препарат. В минутите за политическа реклама Хубавото, пардон Запазеното Наде, изброява с пръстчета: "чисти улици, чисти квартали, чиста община". Веднага след нея идат комерсиалните заблуди - разумната и усетена леля Мария декламира: "По-чисто, по-икономично, по-разумно". И показва с какво трябва да перем.


Ден след като Реформаторският блок пусна първия си предизборен клип от кампанията за предстоящите евроизбори, социалните мрежи преляха от критики, че той почти дословно е заимстван от клип за кампанията на американския президент Барак Обама. Оригиналът от 2008 г. е режисиран от Стивън Спилбърг, а в него участват Леонардо ди Каприо, Дженифър Анистън, Дъстин Хофман, Форест Уитакър. И в нашия клип участват подобни люде, но не с глобална, а с локална известност.


През това време животът продължава да си тече. Племенничката се дипломира в четвърти клас, но хич не я беше еня за "малката матура". Питам я кое е най-трудното, а тя вика, че разделът "текст за четене с разбиране" ги тормози най-много.


Бре, дотам ли стигнахме? Да се проверяваме, като четем разбираме ли какво пише. Както в лафа: "Пиша ти бавно, щото знам, че не можеш да четеш бързо".


Отворих Гуглето да видя като какво ще да е това "четене с разбиране".


Имало деца, които след първия прочит на определен текст веднага усвояват учебното съдържание. Други - не могат да го разберат и след многократен прочит. Аз като дете във ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС) четях по една дузина пъти произволна извадка от учебниците по висша математика и теория на вероятностите, но така и си останах безмълвен към строгите въпроси на преподавателите какво съм чел.


Но, стига нескромности. Ето как една учителка описва "четенето с разбиране": улавянето на основната мисъл чрез отделните фрази; разделянето на части; да обръща внимание на думите и да ги разбира; да маркира последователността в изложението; да прегрупира смислово информацията; да определи т.нар. опорни точки - факти, дати, събития...


А-а-а, тази даскалица май не е деполитизирана? В БСП мъмрят за изтекли в медиите опорни точки, а тя?


Но да се върнем към мен. След като научих, че четенето може да е без разбиране, излиза, че може и при гледане и слушане да не вденеш нищо. Както е в тази предизборна кампания. Това се получава, когато говорещите правят предварително обречени опити за "говорене с разбиране". Което популизмът по определение изключва.


Те може би знаят, че в Европарламента не може да вдигнат заплатите или пенсиите у нас или да се направи каквото и да било друго, защото нашите депутати ще се влеят в многобройните групи на ПЕС, ЕНП, либералите, националистите и т.н. Там националността се претопява, важна е не България или Гърция, или Испания, а идейните течения за развитието на Европа (и света) като цяло. Неколцина наши депутати от определен цвят не могат да "защитават България". Единственият пренебрежимо малък шанс е всичките ни пратеници да скочат като един, да поискат нещо, което да устояват в интерес на страната ни. Но това, както знаем, е невъзможно не само защото подобно единение не става при перманентното желание да се накъка политическият противник пред Европа, но и поради факта, че става въпрос за дипломация. А тя е сложни ходове на натиск и отстъпки, за да постигнеш своето. Нещо недостижимо за нашия "елит", нещо като..."действие с разбиране".


Чавдар Цолов, объркана електорална единица

Facebook logo
Бъдете с нас и във