Банкеръ Daily

Общество и политика

Изпълнителното бюро на БСП свиква Национален съвет на 1 май

"Изпълнителното бюро на БСП взе решение да свика Национален съвет на 1 май в 14:30 ч., след тържествения ни митинг-концерт по повод празника на труда." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро. Пленумът ще трябва да реши дали да приеме третия мандат за съставяне на правителство или да го върне.

По-рано днес стана ясно, че президентът Румен Радев ще връчи на 5 май проучвателен мандат за съставяне на правителство на третата по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание - "БСП за България". 

В кулоарите на парламента председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че от 15,30 ч. ще се проведе извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП, на което ще бъде решено кога ще бъде свикан Националния съвет, който да реши дали да приеме мандата от президента. "Решението ще бъде на нашите колективни партийни органи, какво да предприемем! С ГЕРБ не могат да се водят никакви разговори. Това е така, пред скоби, извадено", подчерта тя.

ГЕРБ призоваха левицата веднага да върне мандата, тъй като са неспособни да получат подкрепа за формиране на кабинет. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че няма да подкрепят кабинет на БСП, но все пак призова левицата да проведе разговори с останалите партии. От „Демократична България“ са категорични, че БСП няма да получи подкрепата им. Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!" е на мнение, че БСП трябва да се опита да състави кабинет.

Миналият петък коалицията ГЕРБ-СДС се отказа официално да сформира кабинет. В сряда партията на Слави Трифонов получи от президента втория проучвателен мандат, но номинираната за премиер Антоанета Стефанова веднага върна папката на държавния глава.

По Конституция президентът има право да даде последна възможност на 45-тото НС да излъчи правителство. Ако и третият опит за излъчване на кабинет се провали, президентът ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне парламента и да насрочи дата за нови избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във