Банкеръ Daily

Общество и политика

Изпълнителното бюро на БСП даде подкрепа на Манолова в искането й за касиране на вота в София

Изпълнителното бюро на БСП дава своята политическа подкрепа на Мая Манолова в искането й за касиране на изборите в София. Това реши Бюрото на свое заседание днес. Въпросът е поставен от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тези свои действия тя обяви на пресконференция в понеделник.

Припомняме, че след обявяването на първите изборни резултати в деня на балотажа на 3 ноември, председателят на Инициативния комитет, издигнал Манолова за кмет на София, Никола Вапцаров обяви, че ще искат касиране на изборите.

Социалистите ще настояват и за повторно броене на бюлетините в Шумен и в два от 24-те столични района. Червените бяха близо до победата в два района - "Искър" и "Красна поляна". В "Искър" Ивайло Цеков от ГЕРБ победи социалиста Борис Цветков със само 114 гласа преднина.

В "Красна поляна" подкрепеният от БСП кандидат за районен кмет Георги Миланов отстъпи с 566 гласа на победителя от ГЕРБ Иван Чакъров. Недействителните бюлетини обаче са 787.

Разликата на втория тур на местните избори в Шумен между кандидата на БСП Венцислав Венков, който остана втори, и победителя - Любомир Христов от ГЕРБ, е само 77 гласа.

По повод на някои информации, че членове на Изпълнителното бюро искали сметка от лидера на БСП-София Калоян Паргов за договорките с "Демократична България" за взаимна подкрепа на балотажа за районни кметове, от екипа му отрекоха да са се водили такива разговори. От там напомниха, че решението на Националния съвет на партията преди изборите дава свобода на структурите по места да водят разговори с всички политически сили без ГЕРБ.

Още в началото на предизборната кампания за кметове и общински съветници Корнелия Нинова бе заявила, че отговорност за вота и номинациите носят местните организации, в това число и в столицата.

В събота Националният съвет на БСП ще се събере на първо следизборно заседание, за да направи анализ на резултатите от местните избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във