Банкеръ Daily

Общество и политика

Изпълнителната власт е хранителната среда на корупцията, смята президентът

"Няма да коментирам решението на Конституционния съд. Там са компетентните хора, които решават“. Това каза държавният глава Румен Радев в авиобаза "Граф Игнатиево" за решението на Конституционния съд, който допусна до разглеждане делото по питането на главния прокурор Иван Гешев за границите на президентския имунитет и дефиницията на „държавна измяна“. Решението бе взето с мнозинство от девет гласа.

"Оценявам високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията и битовата престъпност. Те обаче трябва да бъдат насочени към изпълнителната власт -  там, където има течове и големи обществени поръчки", заяви държавният глава. По думите му именно изпълнителната власт е "хранителната среда на корупцията".

Радев бе помолен да коментира и разпространението на коронавируса в България. "Най-голямата опасност е да се поддадем на паниката и страха. Трябва да се вслушваме повече в експертите и да следваме техните указания. Самодисциплината и самосъзнанието са най-ефективното средство за справяне с проблема. Голямата заплаха е и да не допуснем парализа на икономиката“, посочи Радев.
Според него правителството трябва да обмисли мерки за подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия – транспорт, туризъм, култура и спорт.

Посещението на президента в авиобаза „Граф Игнатиево бе част от програмата му за срещи с личния състав в различни формирования на Българската армия. Той отдаде почит пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци. Радев подчерта, че служителите в авиобазата инвестират в бъдещето за една дълбока трансформация на „Граф Игнатиево“. „Това е голяма натоварване на хората, тъй като проблемите са сериозни и искат неотложни политически мерки. Въпреки че имаме политическа воля и се инвестират сериозни средства в поддръжката на сега съществуващата техника, все още нямаме необходимото ниво на изправност на авиационната техника. Това рефлектира върху безопасността на полетите. Очаквам по-енергични мерки от Министерството на отбраната, така че да се създават необходимите условия за нормална летателна дейност“, отбеляза държавният глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във