Банкеръ Daily

Общество и политика

Изпълняваме призива на президента от пролетта за още мерки, заяви Томислав Дончев

Много често се случва даден политически представител сам да забрави какво е казал преди няколко месеца. Това заяви вицепрезидентът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет при представянето на бюджета за 2021 г.

"По време на пандемия не е хубаво човек да се шегува със заболяване, но се боя, че нашата демокрация има много болести. Като започнем от политическата дислексия и стигнем до политическата амнезия", каза вицепремиерът, визирайки критиките, които по-рано днес президентът Румен Радев отправи към проектобюджета за следващата година. 

Дончев цитира думи на Радев от месец април тази година: "Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля, че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Необходими са още мерки."

След което вицепремиерът изброи въпросните мерки, заложени в проектобюджета. "За 2021 година - 1 милиард и 647 милиона лева за подкрепа на домакинствата, 577 милиона мерки в подкрепа на бизнеса, 749 милиона за мерки за органите, натоварени с овладяване на пандемията. Това е без допълнителното финансиране по REACT-EU на стойност 1,3 милиарда лева."

Дончев изтъкна, че дори след тегления дълг, отношението външен дълг към БВП е 23,5% - една четвърт, с което "България продължава да е сред шампионите с най-нисък дълг в ЕС".

"Ако следваме призивите и препоръките на г-н президента, това, което правим, е едновременно правилно и едновременно неправилно“, подчерта вицепремиерът и попита кога правителството е сгрешило – дали сега, когато изпълнява призива на държавния глава от пролетта за още мерки в подкрепа на всички сектори. Той недоумява какво конюнктурно, предизборно или разоряващо има в тези мерки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във