Банкеръ Daily

Общество и политика

„Изправи се.БГ“ и „Демократична България“ обжалват решение на ЦИК

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова и партньорите й в предизборната мрежа обжалват решението на Централната избирателна комисия от 27 януари, с което, според тях, се пречи на явяването на изборите на формации като „Изправи се.БГ“, „Демократична България“, „Отровното трио“ и др., защото не са партии. Според решението коалициите, които ще се явят на изборите, трябва да носят задължително името на едната от партиите в коалицията.

„По този начин партиите, които участват в ЦИК, това са партиите на статуквото, не дават възможност за ефективно участие на една нова формация. Така ще има проблеми с явяването на „Демократична България“. ЦИК написва правило, което не съществува в Изборния кодекс с цел да удари „Изправи се.БГ“ от участие в предстоящите избори“, каза Мая Манолова.

Според нея решението на ЦИК противоречи на чл. 128 от Избирателния кодекс, който дава възможност коалициите да имат различно име и дава за пример регистрацията на „Обединени патриоти“.

От „Демократична България“ потвърдиха за БНР, че също ще обжалват решението на ЦИК. „Тъй като препятства на практика коалициите да се явяват с т.нар. кратки наименования, които не съдържат в себе си наименованията на партиите, които формират тази коалиция. Това решение създава голяма неяснота", обясни Надежда Йорданова от формацията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във