Банкеръ Daily

Общество и политика

"Изправи се! Мутри вън!" сменя името си

Парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ променя името си и вече ще се казва „Изправи се.бг! Ние идваме!“.

Това обяви лидерът на коалицията Мая Манолова след заседание на Парламентарната група. Тя остава председател на групата, а неин заместник отново ще е адвокат Николай Хаджигенов, който днес обяви, че заедно с Арман Бабикян създават НПО "Ние идваме".

Татяна Дончева ще е предложението за зам.- председател на Народното събрание. 

Манолова коментира, че ще вземат решение дали да подкрепят правителство, предложено от ИТН, едва когато се запознаят с приоритетите на управлението.

"Остават приоритетите, които бяхме поставили в 45-тия парламент – изгонване на мутрите от властта, повишаване на доходите на българските граждани и преизчисляване на пенсиите, подкрепа за бизнеса с фокус малкия бизнес и семейните предприятия, ревизия на досегашната власт, подкрепа на гражданите срещу монополите, съдебна реформа до изпълнение на целите на протестите от лятото на 2020 г.", заяви още Манолова. 

"Първите законопроекти, които ще внесем в първия пленарен ден, са за преизчисляване на пенсиите и за личната помощ. Ще предложим и създаването на две комисии – Комисия по ревизията, която продължи и да разшири работата на Комисията от 45-тия парламент и Комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с полицейското насилие на протестите през 2020 г. и незаконното подслушване", допълни тя.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ не желае министерски кресла, постове и позиции. Имаме нашите каузи, приоритети и законопроекти. Ще настояваме проблемите на хората да влязат в Министерски съвет. Хората очакват промяна, която да усетят по джоба си. Първите стъпки на следващото правителство трябва да бъдат насочени към решаване на проблемите на хората и към подобряване на техния начин на живот", категорична бе Манолова.

"Българските граждани очакват да има стабилно и почтено правителство на промяната. Ще настояваме и ще подкрепим правителство, в програмата на което видим основните приоритети на „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Не сме водили разговори за подкрепа на кабинет. По наше настояване тези разговори ще се водят в парламента, публично", каза още тя.

Николай Хаджигенов посочи, че ще бъде внесено и искане за изслушване на служебните министри Янаки Стоилов и Бойко Рашков относно главния прокурор Иван Гешев. "Ще внесем и два законопроекта – за промени в Закона за НСО и за промени в Бюрото за защита на главния прокурор", допълни той.

По-рано днес двамата депутати - Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, обявиха, че създават неправителствена организация, която ще се казва "Ние идваме!".

Хаджигенов и Бабикян бяха част от "Отровното трио" по време на протестите миналата година, като преди изборите бяха напуснати от проф. Велислав Минеков. 

"Ние, гражданите, създаваме гражданско движение на стотиците последователи и симпатизанти, на хора от протестите, които настояваха да изградим организация, в която да се включат активно. В последната година се сформираха комитети по регионите на случаен принцип, водени от ентусиазма на гражданите за промяна в България. Днес си даваме сметка, че без нашите координирани, общи усилия, трудно ще защитим човешките права, правовата държава, демокрацията и свободната пазарна икономика. Затова решихме да създадем неправителствена организация, с името: "НИЕ ИДВАМЕ!", заявиха Хаджигенов и Бабикян. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във