Банкеръ Daily

Мая Манолова на среща с Янаки Стоилов

"Изправи се. БГ" ще върне своята част от субсидията на ИМВ

Председателят на коалиция "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова се среща с правосъдния министър Янаки Стоилов, за да обсъди възможността за връщане на част от предвидената за получаване от нейната формация субсидия обратно в държавния бюджет.

Става дума за около 80 хил. лв., колкото е разликата между  8 лв. на глас, които парламентарно представените формации получават, и отхвърленото в 45-ото Народно събрание предложение сумата да бъде намалена до 1 лв.

Връщането на средства ще важи само за депутатите от гражданската платформа "Изправи се.БГ", останалите формации в коалицията не са подкрепили инициативата на Манолова.

Относно субсидията тя обясни: „Ние ще я върнем в държавния бюджет не чрез дарения, не чрез други процедури, а просто да се върне в бюджета и да бъде използвана за цели, за които държавата прецени“.

Сумата все още не е преведена към Гражданската платформа „Изправи се.БГ“. Такава се полага, според действащия закон, за периода от 4 април до 11 юли.

Припомняме, че през месец май, в 45-ото Народно събрание "Изправи се! Мутри вън!" подкрепи предложението на „Има такъв народ“ партийната субсидия да бъде намалена от 8 лв. на 1 лв. на глас. Останалите партии обаче отказаха да намалят партийната субсидия. „Изправи се.БГ“ ще върне разликата между 8 лв. и 1 лв. от субсидията, заяви Манолова в пленарна зала по време на обсъждането на законопроекта на 5 май 2021 г.

"Подкрепихме предложението на „Има такъв народ“ партийната субсидия да бъде намалена на 1 лв. на глас. Останалите парламентарни групи обаче не подкрепиха този законопроект, затова партийната субсидия остана 8 лв.", припомни Манолова и подчерта, че субсидията трябва да бъде 1 лв., каквато е била волята на българските граждани на референдума през 2016 г.

Манолова посочи, че с правосъдния министър ще обсъдят и състоянието на арестите и затворите, както и сигналите за издевателства в тях. Това е един от сигналите, които депозирах в Министерството на правосъдието в качеството си на председател на Комисията по ревизията. Искаме да получим информация има ли проверки по сигнала и какви са резултатите, обясни тя.

Срещата на Манолова днес е част от поредицата й срещи с всички министри, в чиито ресори попадат сигналите от Комисията по ревизията.

"Ще се срещнем и с енергийния министър. Предстои увеличение на цената на тока с над 4 %. Получихме сигнал за завишаване на разходите от едно от енергийните дружества. Смятаме, че исканото увеличение на цената на тока от ЕРП-тата е необосновано и ощетява българските граждани. Ще настояваме енергийният министър да обжалва това решение пред Върховната административна прокуратура", посочи Манолова.

"Ще се срещнем и с регионалния министър относно новите назначения в АПИ и ДНСК", съобщи тя.

"Вместо проверка и пълна информация за случващото се в АПИ и „Автомагистрали“, ние сме свидетели на едни назначения, които будят повече въпроси, отколкото отговори. Не е ясно каква е експертизата на новите членове на Управителния съвет на АПИ, кой ги е предложил и какво се очаква от тях. Имаме сигнали, че намерението е информацията да бъде прикрита. Ще зададем въпроси и за назначението на г-н Калинов за шеф на ДНСК", категорична бе Мая Манолова.

Тя припомни, че в АПИ и „Автомагистрали“ става дума за близо 5 млрд. лв., които се разпределят за пътно строителство без обществени поръчки и това е станало ясно в Комисията по ревизията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във