Банкеръ Daily

Борислав Сандов предупреди:

Изправени сме пред шестото масово измиране на видовете

Срещу България има 16 наказателни процедури в сектор "Околна среда". От тях четири са в съдебна фаза. Едната от санкциите касае мръсния въздух и там проблемът е много сериозен. Санкцията, която плащаме по този проблем от 2017 г., е в рамките на 10 млн. евро. Това заяви вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред БТВ. 

Министър Сандов заяви, че е уверил колегите си от Брюксел, че страната ни вече е започнала да отделя средства за справяне с мръсния въздух.

"Те усещат тази промяна, която е настъпила. Бях първият министър от България от две години, който участва в Съвета на ЕС по околна среда", посочи той.

По думите му държавата ще отпусне 47 млн. лева за подмяна на отоплителни инсталации, които са основният източник на замърсяване.

"Има възможност за използването на водородни инсталации, които намаляват замърсяването, изграждането на зелени пояси, заличаването на кални петна... Тези средства са предвидени за общините и аз ще бъда много строг. Който не пожелае да предприеме действия в тази насока – ще бъде глобяван. Ще играят моркова и тоягата", закани се вицепремиерът.

По отношение на язовирите Борислав Сандов призна, че отговорността за тях е размита между различните институции и се надява в най-скоро време да бъде подобрена координацията.

"Обсъждаме как да се направят структурни промени, за да се фиксира отговорността на едно-две места, а да не бъде толкова разпиляно'', уточни той и допълни, че нова водна криза, каквато имаше в Перник, не трябва повече да бъде допускана.

По темата с парите от Плана за възстановяване и устойчивост министър Сандов заяви, че от Европейската комисия са начертали двата основни проблема по него – върховенството на закона и енергетиката.

"За да получим средства по Плана, трябва да гарантираме върховенство на закона, най-вече по адрес на прокуратурата, при която липсва отчетност, и енергетиката. Надявам се до средата на януари да изпратим Плана, който да бъде одобрен, ако ли не – ЕК е готова да помогне. Целта е бизнесът да получи тази подкрепа максимално бързо, но това върви с реформи", коментира той.

По темата с климатичните промени Сандов поясни, че те имат за цел да спасят човечеството, а не планетата.

"Изправени сме пред шестото масово измиране на видовете, в т.ч. и ние, хората. В крайна сметка всеки иска да диша по-чист въздух, да пие по-качествена вода и да яде по-качествена храна, защото така ще имаме и по-здраво общество. Мръсният въздух у нас отслабва нашия организъм и 20 хиляди души умират от мръсния въздух в България на година. Мръсният въздух спомага и за по-лесното разпространение на COVID-19 в страната", обясни още вицепремиерът по климатични политики.

Facebook logo
Бъдете с нас и във