Банкеръ Daily

Общество и политика

Изпомпват водата от Мизия

Река Скът в Мизия се прибра в коритото си, след като мощни хидромоторни помпи бяха включени тази сутрин към дъждовно-дренажната система на града.

Помпите са доставени на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" преди дни по проект по оперативната програма "Околна среда" и се използват за първи път в кризисна ситуация, съобщи старши комисар Васил Василев, заместник-директор на дирекцията и ръководител на кризисния щаб в Мизия, цитиран от БТА.

Помпите са включени към дренажната система, за да подпомогнат работата й и по принципа на скачените съдове да започне източването на водата от разлива в наводнения град, обясни той.

Нивото на реката видимо е спаднало, но все още е високо, което не позволява да се отводняват къщите и дворовете в най-ниската част на града, които все още са под вода.

От кризисния щаб очакват тази дейност да започне през следващите два дни.

Там, където имотите и сградите вече са достъпни, продължава събирането на труповете на животни и извозването им в екарисаж.

Очаква се през следващите дни да има голяма необходимост от почистващи и дезинфекционни препарати, ръкавици и маски, посочиха от общината.

Доброволци на Българския Червен кръст продължават да осигуряват пакети с храна и вода на пострадалите и евакуирани от наводнените квартали на Мизия.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във