Банкеръ Daily

Общество и политика

Изплащат пенсиите за месеца от днес

Изплащането на пенсиите за месеца започва от днес. Към увеличените с 5 процента пенсии, отпуснати до края на миналата година, всички ще получат и добавката от 50 лева.

Хората с пенсия от 290 лева, които до този момент са получавали 300 (без добавката от 50 лева), вече ще вземат 304 лева и 50 стотинки след осъвременяването с 5 на сто. 803 000 души получават пенсии под 369 лв. Тези с изчислена пенсия от 285 лева и след индексацията ще продължат да получават 300 лева, колкото е определеният минимален размер за осигурителен стаж и възраст от началото на тази година.

Запазва се и таванът на получаваните пенсии, като той остава хиляда 440 лева

В пощенските клонове средствата ще се изплащат до 20 ти юли - по график. За тези, които ги получават по банкова сметка, те ще са налични още днес.

Преди два дни омбудсманът Диана Ковачева сезира Конституционния съд (КС) с искане за противоконституционност на текст от Кодекса за социално осигуряване (КСО), който отрежда пожизнено намалени пенсии на хората, които са се възползвали от правото да се пенсионират година по-рано от необходимата възраст при наличие на изискуемия осигурителен стаж. В момента законът предвижда, че тези хора, ще получават пенсия в намален размер пожизнено, а не до навършване на редовната пенсионна възраст. Става въпрос за чл. 68а, ал. 1.

Според омбудсмана този текст противоречи на няколко разпоредби от Конституцията. Повод за реакцията на обществения защитник са множество сигнали и жалби на граждани до институцията, в които търсят съдействие срещу наречения от тях "дискриминационен" и "несправедлив" текст в КСО, който ги "наказва" до живот да получават с 4.8% по-малка пенсия, при положение че имат необходимия осигурителен стаж, но са се пенсионирали с една година по-рано. Според омбудсмана законовият текст противоречи на принципа на правовата държава и поставя гражданите, избрали да се възползват от възможността, в по-неблагоприятно положение от други граждани.

Ковачева посочва, че засегнатите хора са внесли всичко, което държавата изисква от тях като осигуровки за пенсия, а в замяна ще получат пожизнено намалена пенсия, ако се възползват от възможността, която им се предоставя.

"Намаляването на размера на личната пенсия от ранното пенсиониране би било достатъчно справедливо с недостига на осигурителен стаж на осигуреното лице с продължителност до една календарна година, но нейното изплащане пожизнено в намален размер противоречи на принципа за справедливост и за равенство на гражданите пред закона", се посочва в мотивите.

Омбудсманът подчертава, че това законодателно решение е дискриминационно, категорично несправедливо и ограничаващо социалните права на гражданите, както и че не е съобразено с правната сигурност и предвидимост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във