Банкеръ Daily

Общество и политика

Изпитите след 7-ми клас вече няма да са на модули

Изпитът след седми клас става единен, тоест вече няма да се провежда на два модула. Продължителността остава същата - 150 минути, съдържанието също няма да се променя. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в четвъртък (3 януари). За децата със специални образователни потребности ще бъдат дадени допълнителни 90 минути за изпита.

Досега изпитите бяха разделени на модули, като само първият от тях беше задължителен заради националното външно оценяване. Вторият трябваше да решават само желаещите да кандидатстват в профилирани или професионални гимназии. Министър Вълчев обясни, че на практика всички учениците имат точно такава цел, което обезсмисля съществуването на двете части на изпита. Отпадането важи и за двата изпита - математика и български език. При формирането на крайната оценка няма да има промени.

Министърът на образованието се срещна и с ръководството на Института по метеорология и хидрология, който от 1 януари премина от Българската академия на науките към просветното ведомство. По думите на Вълчев институтът продължава дейността си пълноценно с всички необходими за това средства и имущество. Това била и целта на срещата – да се увери, че всичко е наред, след приключването на т. нар. "бракоразводна процедура. До това се стигна след серия от протести  на синоптици и други учени в института, недоволни от отделяните за него средства в рамките на Академията.

Работна група ще решава неизяснените въпроси между управата на Академията и синоптичната служба, отнасящи се основно до части на отделни имоти, които досега не са се ползвали пълноценно нито от БАН, нито от института, обясни министър Вълчев. "Става въпрос конкретно за една сграда, за която трябва да уточним как ще се ползва, от кого ще се ползва, дали ще се раздели. Убеден съм, че следващата седмица ще намерим решение затова", посочи той.

Вълчев призова БАН и метеоролозите да продължат взаимната работа, тъй като отделянето на института не ощетява нито една от двете страни. Финансирането му е ангажимент на просветното министерство. В него ще останат всички над 700 служители на НИМХ, с изключение на 12, които остават в структурата на Академията. Красимир Вълчев каза още, че за метеоролозите е осигурено по-добро финансиране от това през миналата година. По думите му увеличението е с повече от 10%.

На мястото на Института по метеорология и хидрология в БАН се създава нов Институт за изследване на атмосферата, климата и водите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във