Банкеръ Daily

Общество и политика

Изпитите след 7-ми клас да са с интегрирани тестове, предлага просветният министър

Министърът на образованието и науката предлага изпитите след 7-ми клас да представляват интегрирани тестове. Според него основните предмети български език и литература и математика не са достатъчни. Очаква се промените да бъдат въведени от учебната 2022-2023 година.

"В националното външно оценяване трябва да се включат и природите и обществените науки. Трудно успяваме да мотивираме учениците за по-задълбочено учене в областта на природните науки. Това се вижда от оценките и от малкия брой зрелостници, които полагат матури по тези предмети. Затова идеята ни е изпитът по български език да се съчетае с обществените науки, а този по математика – с природните”, поясни Вълчев.

Повече часове по математика в 5 и 6 клас

"Знаете, че новите учебни програми съдържат 60% време за придобиване на нови знания и 40% - за упражнения. Когато това време не е достатъчно, учителят препуска през материала и учениците се демотивират. Най-често проблем има при математиката, особено в 5 и 6 клас. Затова предлагаме увеличение на седмичните часове по този предмет с половин час”, каза още министърът.

Промяна в учебната програма по география

Ще отпадне излишната фактология. Това обаче няма да доведе до отпадане на теми, а само на част от понятията, заложени в тях. Учениците в 6 клас ще изучават география с половин час повече седмично.

Не се предвиждат промени в програмата по български език и литература и история.

МОН предлага нов учебен предмет

От ведомството искат още да се въведе нов предмет - "Дигитални технологии и креативност" за учениците в 5,6 и 7 клас.  Новият предмет ще надгради „Компютърно моделиране”, изучаван в 3 и 4 клас. Той ще доведе до половин час повече седмично за дигитална креативност, но ще бъде за сметка на часовете по чужд език.

"Днешното поколение деца ще живее в ера на професии, които изискват взаимодействие с алгоритми", категоричен е Вълчев.

Удължаване на учебната година за най-малките

За учениците от 1 до 3 клас  ще бъде въведена допълнителна седмица към учебната година. През нея ще се извършват проектни дейности – не само летни училища, но и дейности по интереси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във