Банкеръ Daily

Татяна Дончева:

Изобщо не сме били близо до споразумение за коалиция с БСП

"В нито един момент не сме били близо до споразумение за коалиция с БСП. Не може да се подпише споразумение, защото на "Движение 21" не беше предложено място в коалицията". Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21". 

И поясни: "С Корнелия Нинова се разбрахме да излезем и да коментираме, ако бяхме подписали коалиционен договор. Нашето условие беше да сме част от коалиционния състав, но Корнелия Нинова я затвори в стария ѝ състав“.

„Ние искахме да влезем коалиция и името ни да бъде включено. Нямам нищо против да присъстват имената и на другите партии. Това, което Корнелия Нинова казва, че съм поискала, е вярно", потвърди Дончева казаното от Нинова преди ден.

Тя посочи, че Корнелия Нинова сама не може да решава кои места са избираеми при сегашната система с преференциите. 

"Въпросът за съпредседателя стои така. Нинова има проблем с вътрешната опозиция и с обществения си имидж. Само тези гласове не са ѝ достатъчни. Затова ще трябва да приеме до себе си човек, който ще ѝ донесе другите територии електорат. и ще й помогне за изчистване на имиджа. Не се притеснявам да кажа, че в случая това съм аз... Субсидията и сега я имаме, но в коалицията тя ще зависи от Корнелия Нинова и ако тя спре да ни я плаща, дори да имаме депутати, няма да имаме юридически механизъм да си поискаме парите", каза още тя. 

"Коалиция "Изправи се! Мутри вън" за последен път се явява с това име, това е записано в споразумението. При формирането на парламентарна група ще остане само "Изправи се!", допълни Дончева.

В отговор на въпрос на водещия, който припомни думите на адв. Хаджигенов от сутринта, че Дончева е поискала от Нинова това, което е поискала и от ИСМВ, но не е получила, Дончева заяви: „Г-н Хаджигенов не е чел споразумението на коалицията „Изправи се, мутри, вън“. Той не е съпредседател и може да се идентифицира с тази коалиция, защото не е подписвал споразумението. Това е последният път обаче, в който тя се явява с това име. Социолозите прецениха, че на тези избори не е хубаво да се махне „мутри, вън“, но на следващите избори коалицията ще се казва само „Изправи се“, каза още Татяна Дончева.

Лидерът на движението съобщи, че представители на партията, които най-вероятно са подслушвани, ще подадат молби за проверка до Бюрото за контрол на СРС. "В следващия месец-два очаквам нещата малко по малко да излизат", отбеляза Татяна Дончева. 

 

Припомняме, какво е поискала Татяна Дончева пред екипа за преговори, за което информира Нинова:

1. Да се промени името на коалицията и тя да се казва “БСП за България - Д21”. Това можеше да блокира изобщо явяването ни на избори, тъй като подписката от 10 000 подписа за регистрация вече е събрана за старото име и до 26.05 няма време за нова подписка и регистрация с ново име. Отделно от това е доста некоректно към другите, при участието на седем и повече партии, само “Движение 21” да фигурира в името.

2. Да бъде съпредседател на коалицията. Останалите 6 председатели на партии съвсем естествено не се съгласиха те да са странични наблюдатели. А и не е справедливо спрямо тях, с някои от които сме заедно много години.

3. Да получи две водачески места за нея и заместника ѝ и три на границата на избираемите плюс гарантирана субсидия, каквито възможности няма за всички".

Facebook logo
Бъдете с нас и във